Volkswagen en Xpeng ontwikkelen nieuwe architectuur voor betaalbaardere EV's in China

WWesley • 17 april 2024 17:31

Volkswagen heeft aangekondigd samen met zijn Chinese partner Xpeng een nieuwe architectuur te hebben ontwikkeld voor slimme en elektrische auto's. Deze architectuur zou moeten helpen om betaalbaardere EV's te ontwikkelen voor de grootste markt van het bedrijf.

Samenwerking tussen Volkswagen en Xpeng

Volkswagen heeft aangekondigd samen te werken met Xpeng, een grote speler in de Chinese elektrische voertuigenmarkt, om een nieuwe architectuur voor slimme en elektrische auto's te ontwikkelen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in de strategie van Volkswagen om concurrerend te blijven op de grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld.

Volkswagen heeft aangekondigd de China Electrical Architecture (CEA) te gaan gebruiken in zijn lokaal ontwikkelde elektrische auto's van het VW merk vanaf 2026. Deze nieuwe architectuur maakt gebruik van een centrale computer en een zonale structuur die alle elektronica in de auto aanstuurt, inclusief functies zoals autonoom rijden.

Kostendaling door gebruik van CEA

Volkswagen verwacht dat de China Electrical Architecture (CEA) zal helpen om een aanzienlijke kostendaling van 40% te bereiken voor het in China ontwikkelde platform, vergeleken met het in Duitsland ontwikkelde MEB-platform. Dit wordt bereikt door het verminderen van het aantal regelunits, waardoor de auto efficiënter en goedkoper te produceren is.

Volkswagen verliest leidende positie aan BYD

Volkswagen, dat marktaandeel in China heeft verloren aan lokale concurrenten, is op zoek naar manieren om zijn positie te herwinnen. In 2022 verloor het bedrijf zijn titel van best verkopende automerk in China aan BYD.

Als onderdeel van zijn inspanningen om zijn positie op de Chinese markt te herwinnen, heeft Volkswagen aangekondigd dat het van plan is 2,5 miljard euro te investeren om zijn productie- en innovatiehub in de stad Hefei in de provincie Anhui uit te breiden. Dit is een duidelijk teken van de toewijding van het bedrijf aan de Chinese markt.

Meer artikelen