Polestar overweegt Amerikaanse productie voor Europese markt vanwege oplopende EU-China spanningen

WWesley 24 april 2024 09:16

Polestar, de Chinees-Zweedse maker van elektrische voertuigen, overweegt om auto's bestemd voor de Europese markt te gaan produceren in de VS in plaats van in China. Dit komt door de toenemende geopolitieke spanningen tussen de EU en China.

Mogelijke verschuiving productie naar VS

Vanwege de stijgende geopolitieke spanningen tussen de EU en China, denkt Polestar erover na om hun auto's die bedoeld zijn voor de Europese markt in de Verenigde Staten te produceren. Dit zou een verplaatsing betekenen van de huidige productie in China. De CEO van Polestar, Thomas Ingenlath, zei dat het bedrijf zich op deze manier probeert voor te bereiden op een mogelijke toename van de tarieven als gevolg van een Europees onderzoek naar in China gemaakte EV's.

Productie diversificatie versnelt

De meeste auto's van Polestar worden momenteel geproduceerd in de Chinese steden Chengdu en Taizhou. Dit jaar is het bedrijf echter ook begonnen met de productie in South Carolina in de Verenigde Staten. Bovendien zijn er plannen om een faciliteit op te zetten in Zuid-Korea. Deze diversificatie van de productie footprint is versneld in het licht van de huidige geopolitieke spanningen.

Polestar werd oorspronkelijk opgericht door Volvo Cars uit Zweden en Geely uit China. In februari kondigde Volvo echter aan dat het zou stoppen met de financiering van het bedrijf en heeft sindsdien het merendeel van zijn aandelen overgedragen aan andere aandeelhouders, waaronder Geely. Geely en een privé-investeringsfirma die in handen is van Geely-oprichter Eric Li, bezitten nu samen 69% van Polestar. Volvo Cars' aandeel is gedaald van 49% naar 18%.

Ambitieuze leveringsdoelen voor Polestar

In 2024 heeft Polestar wereldwijd 54.600 auto's geleverd. Voor het jaar 2025 heeft het bedrijf zichzelf een ambitieus doel gesteld; ze willen tussen de 155.000 en 165.000 auto's leveren. Ondanks een daling van de leveringen met 40% in het eerste kwartaal, verwacht Polestar dat de leveringen van haar luxe SUV's, de Polestar 3 en 4, dit jaar zullen versnellen.

Meer artikelen