Onderzoek naar veiligheidsrisico's van Chinese EV’s kan leiden tot gebiedsverboden in Nederland

SSjoerd 19 april 2024 13:01

De Nederlandse regering gaat onderzoek doen naar de mogelijke veiligheidsrisico's van Chinese elektrische voertuigen (EV’s) in Nederland. Deze stap volgt na verzoeken van Kamerleden Boswijk (CDA), Paternotte (D66) en Van Campen (VVD). Het onderzoek kan leiden tot gebiedsverboden voor Chinese EV’s.

Onderzoek naar veiligheidsrisico's van EV’s aangevraagd

De Kamerleden Boswijk, Paternotte en Van Campen hebben de Nederlandse regering verzocht om te onderzoeken hoe elektrische auto's onze veiligheid kunnen beïnvloeden. Ze zien EV’s als een van de meest geavanceerde consumentenelektronica die veel data verzamelt en deelt. Er zijn ook veel vragen over de cyberveiligheidsaspecten van Chinese EV’s. Naast de technologische aspecten speelt ook het gedrag van de Chinese overheid een rol in hun zorgen.

Unanieme steun voor onderzoek naar EV's in de Tweede Kamer

Na het verzoek van de Kamerleden stemde de volledige Tweede Kamer, bestaande uit 150 leden, voor het onderzoek. Hierdoor zal de regering op korte termijn een analyse uitvoeren om de mogelijke risico's van elektrische auto’s voor de nationale veiligheid in kaart te brengen. Dit gaat niet alleen om auto’s uit China.

Indien het onderzoek aantoont dat de EV’s bepaalde risico’s met zich meebrengen, zal de regering mogelijke maatregelen voorstellen. Een van deze maatregelen kan een gebiedsverbod voor EV’s zijn in de buurt van militaire complexen, kritieke infrastructuur en overheidsgebouwen - wat een groot deel van Nederland zou kunnen omvatten.

Meer artikelen