Mexicaanse regering houdt Chinese EV-makers op afstand vanwege Amerikaanse druk

WWesley 18 april 2024 13:01

Onder invloed van Amerikaanse druk heeft de Mexicaanse federale regering Chinese autofabrikanten op afstand gehouden door te weigeren om subsidies zoals goedkope publieke grond of belastingverlagingen voor investeringen in EV-productie aan te bieden.

Mexicaanse regering houdt Chinese autofabrikanten op afstand

Volgens drie Mexicaanse functionarissen die bekend zijn met de zaak, heeft de Mexicaanse federale regering duidelijk gemaakt dat ze geen subsidies zullen geven zoals die in het verleden aan autofabrikanten zijn toegekend. Ook zullen ze toekomstige bijeenkomsten met Chinese autofabrikanten pauzeren. Deze beweging wordt toegeschreven aan de druk van de Amerikaanse regering.

Geen Chinese autofabrieken in Mexico

Ondanks de aanwezigheid van ongeveer 20 Chinese autofabrikanten op de Mexicaanse markt, heeft nog geen van hen een productiefaciliteit in het land. Chinese voertuigen vormen ongeveer een derde van het totale aanbod van merken in Mexico. Dit is een indicatie van de invloed van Chinese autofabrikanten op de Mexicaanse markt, ondanks het gebrek aan productiefaciliteiten.

Chinese autofabrikanten omzeilen Amerikaanse tarieven

Een aanzienlijk deel van de goederen die in Mexico arriveren, zal waarschijnlijk naar de VS worden vervoerd. Dit heeft geleid tot de verdenking dat de toename van de handel te wijten is aan importeurs die Amerikaanse tarieven proberen te ontwijken. Om Amerikaanse tarieven te vermijden, moeten goederen een bepaald percentage van regionale assemblage en componenten hebben. Dit varieert afhankelijk van het product en de sector.

Mexico bevindt zich in een moeilijke positie, gevangen tussen de belangen van de twee grootste economieën ter wereld. Aan de ene kant is er de druk van de Amerikaanse regering om Chinese autofabrikanten buiten de deur te houden. Aan de andere kant is er de druk van de Chinese autofabrikanten om voet aan de grond te krijgen in de Mexicaanse markt.

Meer artikelen