Chinese Luxe Electric: De Hongqi E-HS9 vs Rolls-Royce Cullinan

WWesley 21 april 2024 11:31

De Chinese elektrische SUV Hongqi E-HS9, met zijn design dat doet denken aan de luxueuze Rolls-Royce Cullinan, biedt veel auto voor een relatief bescheiden prijs. Maar hoe verhoudt deze zich in werkelijkheid tot de Rolls-Royce en hoeveel kost hij als occasion?

Vergelijking van de Hongqi E-HS9 en Rolls-Royce Cullinan

De Hongqi E-HS9 is een intrigerende verschijning op de Nederlandse wegen. Zijn design, met een opvallend forse grille, lijkend op dat van de iconische Rolls-Royce Cullinan. Maar in tegenstelling tot de Cullinan, die hoog op de premiumladder staat, is de E-HS9 beduidend goedkoper. Ondanks zijn pogingen om een premium imago op te bouwen, mist de Hongqi de merkgeschiedenis en status in Europa die traditionele luxemerken genieten. Desalniettemin biedt de E-HS9 veel auto voor relatief weinig geld, waardoor hij interessant kan zijn voor kopers die waarde zoeken.

Onder de 'veel auto' die de Hongqi E-HS9 biedt, valt vooral de ruime omvang. De SUV heeft een comfortabele luchtvering, maar volgens autokenner Dries van den Elzen biedt de elektrische auto weinig extra's ten opzichte van bekende modellen. Dit is een punt om in overweging te nemen voor potentiële kopers: ondanks zijn aantrekkelijke prijs en omvang, kan de E-HS9 in bepaalde opzichten tekortschieten.

Prijzen van de nieuwe en occasion Hongqi E-HS9

Als het gaat om prijs, begint een nieuwe Hongqi E-HS9 bij €69.995. Dit is voor het instapmodel met een bereik van 396 kilometer volgens de WLTP-meetmethode. Als je echter kiest voor een occasion, kun je een beetje besparen: de goedkoopste occasion van de E-HS9 kost €69.945, slechts €50 minder dan een nieuw model. Dit is echter wel een Executive-model, dat op papier een bereik heeft van 465 kilometer.

Vergelijking van de Hongqi E-HS9 en Rolls-Royce Cullinan prijzen

Als we het vergelijken met de luxueuze Rolls-Royce Cullinan, zijn de prijsverschillen opmerkelijk. De goedkoopste Rolls-Royce Cullinan in Nederland kost €379.950. De Hongqi E-HS9 occasion kost echter slechts 18% van die prijs. Hoewel de twee auto's in veel opzichten verschillen, zoals de luxebeleving en de motor (de Cullinan heeft een V12), is het prijsverschil een interessant aspect om te overwegen voor potentiële kopers.

Meer artikelen