Chinese EV-fabrikanten richten hun vizier op Europa te midden van toenemende binnenlandse concurrentie

SSjoerd 17 april 2024 15:01

Chinese elektrische voertuigfabrikanten zoals Dongfeng Motor en Chery Automobile overwegen fabrieken in Europa te openen, als reactie op de stijgende concurrentie en de prijzenoorlog in China. Deze stap zou hen in staat stellen om nieuwe markten te bereiken en de EU-beschermingstarieven te omzeilen.

Chinese autofabrikanten overwegen Europese expansie

Chinese autofabrikanten zoals Dongfeng Motor en Chery Automobile overwegen de oprichting van productielocaties in Europa voor de assemblage van de volgende generatie elektrische voertuigen (EV's). De beweegreden achter deze overweging is een hevige prijsoorlog in China die meer producenten ertoe drijft om offshore te gaan in de zoektocht naar nieuwe markten. Dongfeng, de Chinese partner van Japan's Nissan Motor en Frankrijk's Renault, overweegt de opzet van een fabriek in Italië, terwijl Chery een deal heeft gesloten voor de bouw van zijn eerste Europese fabriek in Barcelona.

Volgen van BYD's lokalisatiestrategie in Europa

Dongfeng en Chery volgen het voorbeeld van BYD, 's werelds grootste EV-maker, door hun productie te lokaliseren in Europa. Dit komt op een moment dat China's internationale invloed in EV-design en productie toeneemt. Momenteel worden zes van de tien nieuwe elektrische auto's wereldwijd verkocht in het Chinese vasteland. UBS voorspelt dat auto's gemaakt in China, die profiteren van een sneller tempo van elektrificatie dan de meeste andere landen, tegen 2030 33% van de wereldmarkt zullen beheersen, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar.

De Europese Commissie heeft vorig jaar september een onderzoek gelanceerd naar buitenlandse staatssubsidies en verwacht hogere tarieven op Chinese EV's dan het standaardtarief van 10%. Dit is een van de redenen waarom Chinese auto-fabrikanten zoals Dongfeng en Chery overwegen om hun productie te lokaliseren in Europa, om zo deze beschermingstarieven te omzeilen.

Chery vormt partnerschap met Octopus Electric Vehicles

Naast het nastreven van lokale productie in Europa, heeft Chery een samenwerking gevormd met het Britse autoverhuurbedrijf Octopus Electric Vehicles. De samenwerking zal het mogelijk maken voor Chery's Omoda EV's om verhuurd te worden aan lokale klanten. Deze samenwerking komt slechts een maand nadat Octopus een voorlopige overeenkomst had getekend met BYD voor de aankoop van 5.000 van hun auto's.

In China heeft BYD, een prominente speler in de EV-markt, een prijzenoorlog ontketend door de prijzen van bijna al zijn auto's met 5 tot 20% te verlagen. Dit als reactie op tekenen van een vertraging van de verkoop in de 's werelds grootste EV-markt. Cui Dongshu, algemeen secretaris van de China Passenger Car Association, zei in februari dat de meeste autofabrikanten waarschijnlijk zullen doorgaan met het aanbieden van kortingen om marktaandeel te behouden.

Meer artikelen