Zeekr: Nieuw Chinees merk voor elektrische auto's landt in Australië dit jaar

SSjoerd 2 april 2024 22:31

Zeekr, een nieuwe speler op de markt voor elektrische auto's, maakt zich klaar om Australië te veroveren. Het merk, eigendom van hetzelfde Chinese conglomeraat als Volvo en Polestar, brengt een compacte SUV en een luxe busje naar de Australische markt.

Zeekr's introductie in Australië

Zeekr, een nieuwkomer in de wereld van elektrische voertuigen, is eigendom van Geely, de Chinese autogigant die ook Volvo en Polestar bezit. Het merk heeft plannen om aanwezig te zijn in de Australische markt met twee gloednieuwe modellen: de Zeekr 009, een elektrisch busje en de Zeekr X, een kleine elektrische SUV. De lancering van de auto's staat gepland voor de tweede helft van 2024.

Hoewel er nog geen officiële prijzen bekend zijn gemaakt voor de Australische markt, geeft de prijsstelling in andere landen een indicatie van wat te verwachten. In Duitsland is het instapmodel Zeekr X even duur als een basis Tesla Model Y, die in Australië vanaf ongeveer $65.000 wordt aangeboden. De Zeekr 009, aan de andere kant, heeft in China een prijskaartje dat varieert van $AU105.000 tot $AU125.000.

Technologie en design van Zeekr

De Zeekr-modellen hebben niet alleen de look en feel van een luxe voertuig, maar de technologie onder de kap is ook van topklasse. Beide voertuigen delen hun onderstel met de aanstaande Volvo EX30, een elektrische stads-SUV. Dit onderstel, bekend als de Sustainable Experience Architecture (SEA), is ontworpen door Geely en belooft een uitstekende rijervaring.

Specificaties van de Zeekr X

De Zeekr X is een compacte elektrische SUV die zowel in grootte als kracht concurreert met modellen zoals de Volvo XC40 Recharge en de BYD Atto 3. Met afmetingen van 4450mm in lengte en 1836mm in breedte, en vijf zitplaatsen, is de Zeekr X geknipt voor het stadsleven. De auto is uitgerust met een krachtige 66kWh batterij, die kan worden gekoppeld aan een enkele 200kW/343Nm achterste elektrische motor, of een set van twee elektrische motoren die een indrukwekkende 315kW en 543Nm leveren.

Meer artikelen