Zeekr intensiveert IPO-plannen terwijl de vooruitzichten minder rooskleurig worden

SSjoerd 9 april 2024 08:02

Zeekr, een Chinese maker van nieuwe energievoertuigen (NEV), herstart naar verluidt zijn IPO-proces om te noteren voordat zijn waardering verder daalt. De verkoopcijfers van Zeekr zijn vertraagd en er zijn zorgen over de dalende waarderingen van zijn rivalen.

Zeekr herstart IPO-proces

Het Chinese NEV-bedrijf Zeekr is naar verluidt bezig met het herstarten van zijn beursgang (IPO) in New York, nadat het bedrijf eerder zijn plannen had gestaakt vanwege zorgen over de afnemende marktwaarde. Ondanks de zwakke marktsentimenten en de versnellende daling van de waarderingen van zijn rivalen, lijkt Zeekr vastbesloten om op de lijst te komen voordat de omstandigheden verder verslechteren. Deze stap is naar verluidt een reactie op de snel dalende waarderingen van zijn branchegenoten zoals Li Auto en Nio, die beide te maken hebben met dalende verkoopcijfers en aanhoudende verliezen.

Inkomsten uit voertuigverkopen vertragen

Hoewel Zeekr eind 2021 zijn eerste model lanceerde, heeft het bedrijf al een aanzienlijke vertraging in de verkoop gezien. In de tweede helft van vorig jaar vertraagde de groei van de omzet uit voertuigverkopen tot 44% op jaarbasis, een scherpe daling ten opzichte van de groei van ongeveer 150% in de eerste helft van het jaar. Deze daling is in lijn met de bredere trends in de Chinese NEV-markt, waar veel bedrijven te maken hebben met een vertraging van de verkoop.

De aanhoudende verliezen en de vertragende verkoopgroei van bedrijven zoals Li Auto en Nio, die dicht bij Zeekr staan in termen van bedrijfsprofiel en marktpositie, hebben de waarderingen van deze bedrijven aanzienlijk verlaagd. Dit heeft beleggers ertoe gebracht om zich zorgen te maken over de toekomstige prestaties van deze bedrijven en de bredere Chinese NEV-industrie. Nio bereikte onlangs een twijfelachtige mijlpaal toen zijn prijs-op-verkoop (P/S) ratio officieel daalde tot onder de 1, terwijl Li Auto nog steeds boven de 1 handelt, maar het zou ook snel onder dat niveau kunnen vallen als de huidige trends doorzetten.

Zeekr verlaagt fondsenwervingsdoelen

In een poging om de beursgang voort te zetten ondanks de uitdagingen, heeft Zeekr zijn fondsenwervingsplannen bijgesteld. Volgens een rapport van Reuters heeft het bedrijf zijn fondsenwervingsdoel verlaagd tot ongeveer $500 miljoen, aanzienlijk minder dan het oorspronkelijke doel van $1 miljard of meer. Deze verlaging weerspiegelt de verslechterende marktsentimenten en de druk van de dalende waarderingen van zijn rivalen.

De IPO van Zeekr vindt plaats in een tijd van zwakke marktprestaties voor nieuwe Amerikaanse noteringen van Chinese bedrijven in het algemeen. In het eerste kwartaal van dit jaar haalden dergelijke noteringen slechts $46,9 miljoen op, wat een sterke daling is ten opzichte van de $428 miljoen die in dezelfde periode een jaar eerder werd opgehaald. Dit markeert het traagste eerste kwartaal voor dergelijke noteringen sinds 2017.

Meer artikelen