Yellen roept China op tot 'moeilijke' gesprekken over overproductie van elektrische voertuigen

WWesley 7 april 2024 07:46

Tijdens haar tweede bezoek aan China in negen maanden heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen de overproductie van elektrische voertuigen en andere schone energieproducten door China aangekaart. Ze dringt aan op 'moeilijke gesprekken' over deze kwestie tussen de VS en China.

Yellen benadrukt Chinese overproductie

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft haar zorgen geuit over de overproductie van elektrische voertuigen, zonnepanelen en andere schone energieproducten door China tijdens haar tweede bezoek aan het land in negen maanden. Volgens Yellen vormt deze overproductie een bedreiging voor producenten in de VS en andere landen. Volgens een rapport van consultatiebureau Automobility zou deze overcapaciteit kunnen uitkomen op tussen de 5 en 10 miljoen elektrische voertuigen per jaar.

Chinese premier benadrukt partnerschap

In reactie op Yellens opmerkingen merkte de Chinese premier Li Qiang op dat de twee landen elkaar moeten respecteren en partners moeten zijn, geen tegenstanders. Li geeft aan dat er 'constructieve vooruitgang' is geboekt tijdens Yellens reis en dat een moeilijk gesprek niet betekent dat de verschillen worden genegeerd of dat er moeilijke gesprekken worden vermeden. Integendeel, ze maken voortgang mogelijk als er direct en openlijk wordt gecommuniceerd.

Yellen bezocht Beijing in juli 2023 in een poging de bilaterale economische betrekkingen te normaliseren na een periode van verhoogde spanningen veroorzaakt door verschillen over kwesties variërend van Taiwan tot de oorsprong van COVID-19 en handelsgeschillen. Tijdens haar bezoek probeerde ze de overcapaciteit van China's fabrieken te beteugelen en bracht ze deze kwestie onder de aandacht van de Chinese leiders.

Chinese media reageren op Yellen

Gedurende haar bezoek hebben Chinese staatsmedia de boodschap van Yellen over overcapaciteit tegengesproken. Het staatspersbureau Xinhua zei dat het opblazen van het 'Chinese overcapaciteitsverhaal' in de schone energie sector een voorwendsel is voor protectionistische beleidsmaatregelen om Amerikaanse bedrijven te beschermen. Volgens Xinhua zal het onderdrukken van China's EV-gerelateerde industrieën niet helpen de Amerikaanse industrie te laten groeien.

Meer artikelen