Xpeng Motors maakt grote stap met vliegende auto: Land Carrier komt dichterbij certificering

WWesley 25 maart 2024 07:02

Xpeng Motors, een prominente speler in de Chinese auto-industrie, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van haar vliegende auto, de Land Carrier. Het bedrijf heeft onlangs goedkeuring gekregen voor de toepassing van het Typecertificaat (TC) voor het vlieglichaam, waarmee het model de certificeringsfase voor luchtwaardigheid betreedt.

Xpeng's Land Carrier betreedt certificeringsfase

Xpeng Motors, een belangrijke speler in de Chinese auto-industrie, heeft groen licht gekregen voor de toepassing van het Typecertificaat (TC) voor het vlieglichaam van haar Land Carrier. De Civiele Luchtvaartadministratie van China's Centrale en Zuidelijke Regio heeft dit goedkeuring op 21 maart gegeven, wat aangeeft dat het model nu de luchtwaardigheidscertificeringsfase betreedt.

Het Typecertificaat (TC) dat Xpeng Motors heeft ontvangen, is een goedkeuring van het ontwerp van een civiel luchtvaartproduct. Dit belangrijke document certificeert dat het ontwikkelde product voldoet aan de bijbehorende luchtwaardigheidsregelgeving en milieubeschermingseisen. De Civiele Luchtvaartadministratie van China (CAAC) geeft deze goedkeuring aan de ontwerporganisatie van civiele luchtvaartproducten volgens de Certificeringsregelgeving voor Civiele Luchtvaartproducten en Componenten (CCAR-21).

Land Carrier: een uniek ontwerp

Wat de Land Carrier zo uniek maakt, is de constructie: het voertuig bestaat uit een landlichaam en een vlieglichaam, die automatisch kunnen worden gescheiden en gecombineerd. Het vlieglichaam is het eerste in eigen land ontwikkelde elektrische verticale opstijg- en landingsvliegtuig dat gericht is op individuele gebruikers. Het beschikt over een verdeeld elektrisch voortstuwingssysteem, voldoet aan de veiligheidseisen voor enkele-puntsfouten en biedt zowel handmatige als automatische rijmodi. Verder is er een panoramische tweezits cockpit met een 270-graden zicht.

Naast het vlieglichaam bevat de Land Carrier ook een intelligent ontworpen landlichaam, geschikt voor vier tot vijf personen. Dit deel van het voertuig is uitgerust met een systeem voor het verlengen van het elektrische bereik dat meerdere malen kan worden opgeladen. Het voertuig heeft een drie-assig, zeswiels ontwerp, waardoor 6×6-aandrijving op alle wielen en achterwielaandrijving mogelijk is. Dit zorgt voor uitstekende laadvermogelijkheden en off-road capaciteiten, kenmerken die het de naam 'Land Carrier' opleveren.

Een stap dichter bij de vliegende auto

Xpeng Motors komt steeds dichter bij het realiseren van haar visie op een praktische en innovatieve vliegende auto dankzij de goedkeuring van de TC-aanvraag voor het vlieglichaam. Deze vooruitgang volgt op de toespraak van Xpeng’s CEO aan het Nationaal Congres over EV en vliegende voertuigen twee weken geleden. Het certificeringsproces dat door de Civiele Luchtvaartadministratie van China wordt uitgevoerd, toont de betrokkenheid van regelgevende instanties bij het waarborgen van de naleving van het ontwerp en de veiligheid van het product en de componenten ervan.

Meer artikelen