Xpeng G6: de Chinese EV die streeft naar het kroontje van Tesla in Nederland

SSjoerd 2 april 2024 23:16

De nieuwe Chinese Xpeng G6 wil Tesla's Model Y van de troon stoten als de bestverkochte auto in Nederland. Met een grotere actieradius, meer vermogen en snellere oplaadmogelijkheden, heeft deze EV potentieel om een sterke concurrent te zijn.

Xpeng G6 mikt op Tesla Model Y

Xpeng, de Chinese fabrikant van elektrische auto's, heeft de Europese lancering van zijn nieuwste model, de G6, aangekondigd. Deze auto, die al enige tijd op de Chinese markt verkrijgbaar is, heeft de ambitie om de Tesla Model Y, momenteel de bestverkochte auto in Nederland, te overtreffen. Met een wielbasis die identiek is aan die van de Model Y en een actieradius die iets groter is (570 km tegenover 533 km van de Model Y), lijkt de G6 goed gepositioneerd om Tesla's dominantie op de markt te betwisten.

Xpeng G6's vermogen en oplaadsnelheid

Ondanks het hogere vermogen van de Xpeng G6 ten opzichte van de Tesla Model Y is de Model Y nog steeds de snellere auto. De G6 AWD Performance, met 476 pk, is 0,3 seconden trager dan de snelste Model Y bij de acceleratie van 0 naar 100 km/u. Een opvallend voordeel van de G6 is echter het snelle oplaadvermogen. Met een maximaal laadvermogen van 280 kW kan de G6 in minder dan 20 minuten van 10 naar 80 procent opgeladen worden, wat aanzienlijk sneller is dan de Model Y.

Naast de indrukwekkende technische specificaties biedt de Xpeng G6 ook een rijkelijk uitgerust interieur. Features zoals een groot panoramadak, rondom verstelbare en verwarmde stoelen, vier USB-poorten, twee draadloze laadplekken voor telefoons en een audiosysteem met 18 speakers dragen bij aan een luxe rijervaring. Bovendien is er optioneel een uitklapbare trekhaak beschikbaar, wat de veelzijdigheid van de auto nog verhoogt.

Prijsstelling van Xpeng G6 cruciaal

Hoewel de Xpeng G6 op technisch gebied indrukwekkend is, zal de uiteindelijke prijs van groot belang zijn voor het succes ervan in Nederland. Om te kunnen concurreren met Tesla, zal de goedkoopste G6 een prijs moeten hebben die lager is dan de €43.990 van de goedkoopste Model Y. Het is echter nog onbekend wat de G6 zal gaan kosten, aangezien Xpeng heeft aangekondigd dat de prijzen pas eind april bekendgemaakt worden.

Meer artikelen