VS en China starten gesprekken over elektrisch voertuig overproductie

WWesley 6 april 2024 13:31

De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen om gesprekken te starten over 'evenwichtige groei' in hun binnenlandse economieën en wereldwijd, om de bezorgdheid van de VS over de overcapaciteit van China in de productie van elektrische voertuigen aan te pakken, aldus de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen.

Overeenkomsten bereikt na tweedaagse gesprekken

Na intensieve gesprekken van twee dagen hebben de Verenigde Staten en China overeenkomsten bereikt over de aanpak van economische kwesties. Deze gesprekken vonden plaats tussen de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, en de Chinese vice-premier He Lifeng in Guangzhou, een grote stad in Zuid-China. Dit nieuws werd bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Tijdens de gesprekken bevestigden Janet Yellen en He Lifeng de 'belangrijke fundamenten' van de economische relatie tussen de VS en China. Deze fundamenten, die in november waren overeengekomen, benadrukken het belang van intensieve communicatie en streven naar een gezonde economische relatie die een gelijk speelveld biedt voor beide landen.

Gesprekken over evenwichtige groei en overcapaciteit

Janet Yellen gaf aan dat de gesprekken over evenwichtige groei zullen bijdragen aan een discussie over macro-economische onevenwichtigheden. Ze sprak haar bijzondere zorgen uit over de impact van de Chinese industriële overcapaciteit in bepaalde sectoren, zoals die van elektrische voertuigen en zonnepanelen. Deze overcapaciteit is volgens haar het gevolg van overheidssteun.

Er is een probleem ontstaan met betrekking tot overcapaciteit in bepaalde Chinese productiesectoren. Dit probleem is naar voren gekomen als gevolg van een stagnerende binnenlandse vraag in China. De Chinese economie ervaart op het moment een vertraging te midden van een aanhoudende crisis in de vastgoedsector.

China uit bezorgdheid over Amerikaanse maatregelen

China heeft zijn ernstige bezorgdheid geuit over de economische en handelsmaatregelen van de VS die China beperken. Dit werd gemeld door het officiële Chinese persbureau Xinhua. Daarnaast reageerde China volledig op de kwestie van de productiecapaciteit, alhoewel er geen specifieke details werden gegeven over de aard van deze reactie.

Meer artikelen