Tesla zegt goedkoop model vaarwel onder druk van Chinese concurrentie

SSjoerd 8 april 2024 08:46

Tesla zet een streep door de plannen voor een goedkoop instapmodel, een beslissing die de groeiplannen van de autofabrikant in de massa automarkt kan beïnvloeden, te midden van hevige concurrentie van Chinese elektrische voertuigfabrikanten.

Voorgenomen goedkope auto geannuleerd

Blijkbaar heeft Tesla besloten om een einde te maken aan de ambitie om een betaalbare elektrische auto voor de massa te produceren. Ondanks de herhaalde beloftes van oprichter Elon Musk aan investeerders en consumenten, zal het bedrijf blijven werken aan het ontwikkelen van zelfrijdende robotaxi's op hetzelfde kleine voertuigplatform, maar het geplande instapmodel wordt geschrapt.

Het instapmodel, ook wel bekend als Model 2, zou naar verwachting worden aangeboden voor een instapprijs van rond de $25.000. Dit was bedoeld als een goedkoper alternatief voor het huidige goedkoopste model van Tesla, de Model 3, die in de VS wordt verkocht voor ongeveer $39.000. Helaas zal dit model nu niet meer het daglicht zien.

Stevige concurrentie van Chinese EV-fabrikanten

De annulering van Tesla's instapmodel komt op een moment dat het bedrijf geconfronteerd wordt met stevige concurrentie van Chinese EV-fabrikanten. Deze bedrijven overspoelen de markt met elektrische auto's die al te koop zijn voor prijzen vanaf $10.000, wat aanzienlijk minder is dan de beoogde prijs van Tesla's Model 2.

Tesla verschuift focus naar robotaxi's

In plaats van de goedkopere Model 2 te produceren, zal Tesla zich nu richten op de productie van zelfrijdende robotaxi's. Echter, de productievolumes voor deze robotaxi's zullen aanzienlijk lager zijn dan de oorspronkelijk geplande productievolumes voor de Model 2. Dit suggereert een fundamentele verschuiving in de strategische focus van het bedrijf.

Ondanks jarenlange beloftes en voorspellingen van Elon Musk, heeft Tesla nog steeds niet kunnen aantonen dat het in staat is een volledig autonome auto te produceren. Het bedrijf wordt geconfronteerd met rechtszaken en onderzoeken naar ongelukken met zijn Autopilot en Full Self-Driving rijhulpsystemen, die niet volledig autonoom zijn. Deze misstap kan de reputatie van het bedrijf als technologische vernieuwer op het gebied van elektrische voertuigen ondermijnen.

Meer artikelen