Tesla vermindert productie in China vanwege zwakkere verkoop en toenemende concurrentie

WWesley 24 maart 2024 21:46

Tesla heeft naar verluidt de productie van elektrische voertuigen in zijn gigantische fabriek in Shanghai verminderd als gevolg van felle concurrentie en zwakke verkoop. Het nieuws komt naar buiten een dag nadat Tesla de autoprijzen met 1% heeft verhoogd.

Vermindering van productieuren bij Tesla

Volgens laatste berichten heeft Tesla zijn werknemers in de fabriek in Shanghai enkele weken geleden opgedragen om de productie van de Model Y en Model 3 te verminderen. De werknemers zullen nu vijf dagen per week werken in plaats van de gebruikelijke 6,5 dagen. Ondanks deze wijziging blijven de twee dagelijkse productieploegen van 11,5 uur ongewijzigd.

De fabriek van Tesla in Shanghai is de grootste in de wereld en produceert jaarlijks meer dan 950.000 voertuigen. Deze voertuigen worden zowel op de binnenlandse Chinese markt als in Azië en Australië geëxporteerd. Ondanks de verkoopdaling in de eerste twee maanden van het jaar, blijft Tesla een belangrijke speler op de Chinese EV-markt.

Volgens Bloomberg zijn sommige productiegebieden in de Tesla-fabriek, zoals de batterijlijnen, niet langer onderhevig aan de productiebeperkingen. Dit betekent dat deze delen van de fabriek gewoon doorgaan met productie, ondanks de algemene daling van de productie. Het bedrijf heeft naar verluidt werknemers en leveranciers op de hoogte gebracht van de productiebeperkingen die tot april van kracht zullen blijven.

Daling van Tesla's verkoopcijfers in februari

De verkoopcijfers van Tesla namen in februari af tot 30.141, een daling van 11,1% ten opzichte van hetzelfde tijdstip vorig jaar. Deze daling is waarschijnlijk te wijten aan de viering van het Lunar New Year, een periode waarin de verkoop traditioneel afneemt. Bovendien was de verkoop in februari 24,4% lager dan in januari, wat waarschijnlijk te wijten is aan de manier waarop Tesla zijn productie elke maand verdeelt tussen binnenlandse verkoop en export.

Positieve verkoopcijfers van Tesla in begin 2022

Ondanks de recente daling in de verkoop, heeft Tesla in de eerste twee maanden van dit jaar nog steeds een respectabele verkoopprestatie geleverd. Volgens gegevens van de Chinese industrie verkocht Tesla in januari en februari in totaal 70.022 voertuigen in China. Dit is een stijging van 15,23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit toont aan dat, ondanks de toenemende concurrentie, het bedrijf nog steeds een sterke aanwezigheid heeft op de Chinese EV-markt.

Meer artikelen