Tesla laat goedkoop Model 2 EV vallen onder druk van Chinese concurrentie

SSjoerd 5 april 2024 19:16

Tesla heeft naar verluidt de ontwikkeling van zijn goedkope, kleinere Model 2 EV stopgezet, mede door hevige concurrentie van Chinese fabrikanten. De beslissing kan gevolgen hebben voor Tesla's marktaandeel in de groeiende wereldwijde EV-markt.

Tesla's goedkoop Model 2 geschrapt

Het langverwachte 'Model 2' van Tesla is naar verluidt geschrapt vanwege de hevige concurrentie van Chinese autofabrikanten. Musk had beloofd een kleiner, goedkoper model te produceren na een reeks van luxe modellen. Echter, de aanwezigheid van goedkope EV's uit China heeft dit plan naar verluidt onhaalbaar gemaakt.

Er zijn berichten verschenen dat Tesla intern instructies heeft gegeven om alle activiteiten gerelateerd aan de codes H422/NV91 stop te zetten. Deze codes waren toegewezen aan het betaalbare auto-project (mogelijk de Model 2) van het bedrijf. Dit leidt tot speculaties dat het project volledig van de baan is.

Ondanks de stopzetting van de Model 2, gaat het project niet volledig verloren. Tesla plant nu om het Model 2-platform te gebruiken voor de ontwikkeling van zelfrijdende robotaxi's. De productie zou oorspronkelijk starten in de Tesla Gigafactory in Texas in 2025.

Chinese EV's onderbieden concurrentie

Chinese autofabrikanten, zoals BYD, die Tesla kortstondig heeft ingehaald als werelds populairste EV-fabrikant in 2022, bieden voertuigen aan vanaf $10.000. Deze prijzen zijn niet te evenaren door Westerse fabrikanten, waardoor de concurrentie aanzienlijk toeneemt.

Chinese EV's leiden elektrische revolutie

Naast de kostenvoordelen van Chinese EV's, lijkt het concept van een elektrische toekomst ook meer ingeburgerd in China dan in Amerika. Politieke spanningen en lokale productieverplichtingen kunnen de expansie van Chinese merken in de VS bemoeilijken, maar de VS vertegenwoordigt minder dan 8% van de wereldwijde EV-markt. Tesla moet een stevige grip houden op de overige 92% om aan de top te blijven.

Meer artikelen