Tesla en CATL samen aan snel-oplaadbare batterijcellen

SSjoerd 25 maart 2024 09:46

De Chinese batterijfabrikant CATL werkt samen met Tesla aan de ontwikkeling van batterijtechnologieën, waaronder nieuwe elektrochemische structuren voor sneller opladen, volgens Robin Zeng, voorzitter van CATL.

Nieuwe focus op oplaadsnelheid

De samenwerking tussen CATL en Tesla richt zich op nieuwe elektrochemische structuren om sneller opladen mogelijk te maken. Hierdoor kan de ervaring van rijden in een elektrisch voertuig (EV) aanzienlijk verbeteren. De oplaadsnelheid wordt een cruciale factor bij het kiezen van een EV-model.

CATL voorziet de fabriek van Tesla in Nevada van apparatuur. Hoewel de details van de batterij niet verder werden onthuld, bevestigt deze samenwerking de voortdurende relatie tussen de twee bedrijven. Tesla is bezig met het uitbreiden van de batterijproductie in Nevada door een kleine fabriek te openen die gebruik maakt van ongebruikte CATL-apparatuur.

CATL's M3P-batterij, die is ontwikkeld op basis van een nieuw materiaalsysteem, biedt een hogere energiedichtheid dan de bestaande lithiumijzerfosfaat (LFP) batterijen en is goedkoper dan tertiaire batterijen. Deze batterijen worden naar verwachting in 2023 in gebruik genomen en zullen voornamelijk gericht zijn op de EV-markt met een bereik van meer dan 700 kilometer.

Onthulling Shenxing Superfast oplaadbare batterij

CATL heeft de Shenxing Superfast Charging Battery onthuld, die zij presenteren als 's werelds eerste lithiumijzerfosfaat (LFP) batterij die 4C opladen ondersteunt. De term 4C houdt in dat de batterij theoretisch in een kwartier volledig kan worden opgeladen. De Shenxing-batterij kan een bereik van 400 kilometer halen met slechts 10 minuten opladen.

Chinese EV-fabrikanten streven snellere laadsnelheden na

In China is er een race gaande onder lokale EV-fabrikanten om snellere laadsnelheden te bereiken. Een voorbeeld hiervan is Li Auto, die onlangs zijn eerste batterij-elektrisch voertuig (BEV) lanceerde: de Li Mega MPV. Dit voertuig wordt aangedreven door de Qilin-batterij, die gezamenlijk is ontwikkeld met CATL en ondersteuning biedt voor 5C opladen. Met een laadtijd van slechts 12 minuten kan de Li Mega een bereik van 500 kilometer halen.

Meer artikelen