Sterke toename van Chinese EV-export naar Brazilië om nieuwe tarieven te vermijden

WWesley 8 april 2024 15:01

De export van Chinese elektrische voertuigen naar Brazilië is in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 50% gestegen in vergelijking met vorig jaar, om nieuwe invoerrechten te ontlopen die in juli tot 18% zullen oplopen en in 2026 tot 35%.

BYD Dolphin in de schijnwerpers

De BYD Dolphin is een toonaangevend model in de Chinese elektrische voertuigenmarkt. Met meer dan 280.000 eenheden verkocht in China en bijna 15.000 in Brazilië vorig jaar, is de populariteit ervan onbetwistbaar. Het succes van dit model onderstreept het potentieel van de groeiende markt voor elektrische voertuigen in deze landen.

Een sterke stijging van de vraag naar EV's

De vraag naar Chinese elektrische voertuigen in Brazilië is sterk gestegen, met een stijging van bijna 50% in de invoer in het eerste kwartaal van 2024 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze toename is het resultaat van de groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen in Brazilië, maar ook van de inspanningen van Chinese autofabrikanten om hun voertuigen op de markt te brengen voordat nieuwe invoerrechten van kracht worden.

Chinese autofabrikanten, waaronder BYD, maken haast om hun elektrische voertuigen op de Braziliaanse markt te brengen. De reden voor deze haast is een nieuwe invoerbelasting die in juli tot 18% zal stijgen en in 2026 zelfs tot 35%. Door hun voertuigen nu op de markt te brengen, kunnen deze fabrikanten potentieel hoge invoerrechten vermijden en hun positie op de Braziliaanse markt versterken.

Meer artikelen