Stellantis CEO waarschuwt voor problemen als Italië Chinese EV-fabriek krijgt

WWesley 10 april 2024 18:31

CEO Carlos Tavares van Stellantis NV waarschuwt dat er 'onpopulaire beslissingen' genomen moeten worden als een Chinese fabrikant van elektrische voertuigen zich in Italië zou vestigen. Een dergelijke zet zou Stellantis kunnen bedreigen en zou kunnen resulteren in 'aanzienlijke sociale gevolgen'.

Chinese EV-fabrikant kan Stellantis bedreigen

Een mogelijke vestiging van een Chinese fabrikant van elektrische voertuigen in Italië zou een bedreiging vormen voor Stellantis, zo waarschuwt CEO Carlos Tavares. Een dergelijke beweging zou kunnen leiden tot 'aanzienlijke sociale gevolgen', waaronder het verlies van marktaandeel voor Stellantis en het mogelijk verminderen van het aantal fabrieken in Italië. Tavares benadrukt dat hij bereid is om de strijd aan te gaan, maar dat er mogelijk slachtoffers zullen vallen in dit gevecht.

Stellantis staat onder druk om zijn industrieel imago te herzien, inclusief strenge kostenreducties, nu Europese overheden proberen lokale industrieën te beschermen die bedreigd worden door de overgang naar elektrische voertuigen. In Italië heeft Stellantis kritiek gekregen over de overweging om productie te verplaatsen naar landen met lagere kosten. Dit heeft geleid tot geplande stakingen en protesten over de plannen van de fabrikant om duizenden banen in Italië te schrappen.

Italiaanse regering in gesprek met autofabrikanten

Terwijl Stellantis overweegt zijn productie te verminderen, heeft de Italiaanse regering gesprekken gevoerd met verschillende autofabrikanten, waaronder Tesla, over mogelijke productie in Italië. Volgens minister van Industrie Adolfo Urso zijn er ook contacten gelegd met de Chinese EV-fabrikant BYD Co. Het is dus duidelijk dat de Italiaanse regering op zoek is naar alternatieve mogelijkheden om de lokale auto-industrie te ondersteunen ondanks de mogelijke terugtrekking van Stellantis.

Stellantis plant banenverlies in Italië

Ondanks de mogelijke bedreigingen en uitdagingen, heeft Stellantis aangegeven dat het van plan is om ongeveer 3.700 banen in Italië te schrappen. Het bedrijf benadrukt echter dat eventuele ontslagen op vrijwillige basis zullen zijn. Deze stap maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van Stellantis om de kosten te verlagen en de winstgevendheid te verhogen in het licht van de overgang naar elektrische voertuigen.

Ondanks de mogelijke komst van nieuwe spelers op de Italiaanse EV-markt, is de vraag naar EV's aan het begin van het jaar ingestort, omdat kopers wachten op nieuwe subsidies die Rome eind 2023 heeft aangekondigd. Dit toont aan dat de Italiaanse consumenten nog steeds op zoek zijn naar financiële stimulansen om de overstap naar elektrische voertuigen te maken, ondanks de groeiende populariteit van deze voertuigen.

Meer artikelen