Productie van auto's in Thailand daalt door import van elektrische voertuigen

WWesley 26 maart 2024 08:46

De Thaise autofabricage daalde met 19,3% in februari door de opkomst van de import van elektrische voertuigen, voornamelijk uit China, en strengere regels voor de financiering van pick-up trucks, volgens de Federatie van Thaise Industrieën.

Scherpe daling in auto-productie

De Thaise auto-industrie, de grootste in Zuidoost-Azië, heeft in februari een aanzienlijke daling in productie gezien, volgens de Federatie van Thaise Industrieën (FTI). De productie daalde met 19,3% tot 133.690 eenheden, voornamelijk door een daling in de productie van pick-up trucks en een toename van geïmporteerde elektrische voertuigen. Dit volgt op een jaar-op-jaar daling van 12,5% in januari.

Groei van Chinese EV-merken in Thailand

Chinese elektrische voertuigmerken zoals BYD en Great Wall Motor zijn de afgelopen jaren steeds actiever geworden in de Thaise auto-industrie. De regering heeft deze groei gestimuleerd door belastingvoordelen en subsidies aan te bieden aan producenten van elektrische voertuigen. Dit beleid heeft China's aanwezigheid in de Thaise auto-industrie vergroot en heeft geleid tot een toename van de import van Chinese elektrische voertuigen.

Daling in verkoop van pick-up trucks

Een andere factor die bijdraagt aan de daling van de auto-productie in Thailand is de verscherping van de leenregels. Dit heeft geleid tot een daling van de vraag naar pick-up trucks, wat een aanzienlijk deel van de Thaise auto-industrie vertegenwoordigt. Financiële instellingen hebben hun regels aangescherpt, wat heeft geleid tot een daling van de verkoop van traditionele passagiersvoertuigen met 41%.

Ondanks de recente daling in de productie, blijft de FTI optimistisch over de toekomst van de Thaise auto-industrie. Ze voorspellen dat de auto-productie in het komende jaar licht zal stijgen tot 1,9 miljoen voertuigen, een kleine verbetering ten opzichte van de 1,84 miljoen voertuigen die in 2023 werden geproduceerd.

Meer artikelen