Opkomst van Chinese elektrische voertuigen in Nederland: Betrouwbaarheid en populariteit

WWesley 22 mei 2024 19:17

De groei van Chinese automerken in Nederland is niet te ontkennen, met inmiddels 18 merken beschikbaar hier. Maar hoe betrouwbaar zijn deze merken en welke rol spelen ze op de EV-markt? Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht.

Groei van Chinese automerken in Nederland

Chinese automerken zijn in Nederland in opkomst, met nu maar liefst 18 merken op de markt. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de terugval van de thuismarkt in China, waardoor steeds meer Chinese merken hun weg naar Europa vinden. Dit wordt onderstreept door de VAB-Gezinswagenverkiezing, waar de BAIC X55 en BYD Dolphin eind vorig jaar de titel wegkaapten. Dit toont aan dat Chinese merken hier meer dan alleen een bijrol spelen.

Chinese merken omzeilen Europese invoerheffingen

Europa, met Frankrijk aan het hoofd, plant extra invoerheffingen op Chinese auto's om Europese producenten te beschermen. Maar Chinese fabrikanten hebben al stappen gemaakt om dit te omzeilen. Ze hebben concrete plannen om in Europa te gaan produceren. Zo bouwt BYD momenteel een productie locatie in Hongarije, en andere merken zullen naar verwachting dit voorbeeld volgen.

Hoewel er steeds meer Chinese merken in Nederland bijkomen, blijft het aantal inschrijvingen van nieuwe auto's relatief laag. Volgens Febiac is het bestverkopende Chinese merk MG, dat slechts een marktaandeel van 0,61% heeft. Polestar (0,39%) en BYD (0,33%) sluiten de top 30 af. Hoewel er regelmatig nieuwe spelers bijkomen, is het nog maar de vraag of ze allemaal zullen overleven.

Chinese producten, inclusief auto's, hebben de reputatie goedkoop te zijn. Maar als het gaat om elektrische auto's, is dat niet het geval. Hoewel ze op hun thuismarkt vaak de helft van de Europese prijs kosten, zijn ze in Nederland slechts iets goedkoper dan hun Europese tegenhangers. Dit heeft te maken met gestegen transportkosten, mogelijke invoerheffingen en een uitgekiende marketingstrategie.

Chinese automerken overwegen hybride modellen

Chinese automerken hebben een aanzienlijke voorsprong als het gaat om elektrificatie en batterijproductie, dankzij de strategische toegang tot ertsen in China. Echter, de particuliere koper in Nederland toont niet veel interesse in EV's, waardoor zelfs een merk als BYD, dat bekend staat als een elektrisch merk, overweegt om hybride modellen naar Europa te halen.

Meer artikelen