Onderzoek naar subsidies zorgt voor 20% daling Chinese EV-export naar de EU

WWesley 26 maart 2024 17:16

De export van Chinese elektrische voertuigen (EV's) naar de Europese Unie daalde met 19,6% in januari en februari 2024 vanwege het aanhoudende EU-onderzoek naar mogelijke oneerlijke voordelen door Chinese subsidies. Dit heeft mogelijk invloed op de concurrentiepositie van andere EV-fabrikanten.

Daling van Chinese EV-export

Het onderzoek van de EU naar de Chinese subsidies en de mogelijke oneerlijke voordelen die deze bieden aan Chinese autofabrikanten heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de Chinese EV-export. Volgens officiële douanegegevens van China is de export van elektrische voertuigen naar de EU in de eerste twee maanden van 2024 met 19,6% gedaald. In deze periode zijn ongeveer 75.600 EV's naar de EU geëxporteerd.

EU-onderzoek naar Chinese subsidies

De Europese Commissie voert momenteel een onderzoek uit naar de subsidies die China aan zijn autofabrikanten biedt. Dit onderzoek is gericht op de import van batterij-elektrische voertuigen uit China en is bedoeld om te bepalen of de productieketens van deze voertuigen in China profiteren van illegale subsidiëring. De resultaten van dit onderzoek, dat naar verwachting in de herfst van 2024 zal worden afgerond, zullen bepalen of het in het belang van de EU is om de gevolgen van deze oneerlijke handelspraktijken te verhelpen door anti-subsidieheffingen op te leggen op de import van BEV's uit China.

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat de import van nieuwe batterij-elektrische voertuigen uit China onderworpen zal worden aan registratie. Dit betekent dat er mogelijk in de toekomst maatregelen tegen deze importen kunnen worden genomen op het moment dat de registratie plaatsvindt. Dit is een van de stappen die de EU neemt in het kader van het lopende onderzoek naar de subsidies van China aan zijn autofabrikanten.

Mogelijke EU-importheffingen

Het onderzoek van de Europese Unie naar de subsidies die door China worden verstrekt, is nog steeds gaande. Hoewel de resultaten van dit onderzoek pas in november worden verwacht, zou de EU al in juli importheffingen kunnen opleggen. Dit zou een belangrijke impact kunnen hebben op de Chinese autofabrikanten en de EV-markt in de EU.

Meer artikelen