Ondanks recordomzet ziet BYD netto winst dalen in vierde kwartaal

SSjoerd 26 maart 2024 14:16

De Chinese fabrikant van nieuwe energievoertuigen (NEV), BYD, meldt een daling van de nettowinst in het vierde kwartaal van 2023, ondanks recordomzetten en verkopen. Dit komt mogelijk door de verhitte prijsoorlog in de Chinese NEV-sector en de kortingen die BYD aan dealers heeft aangeboden.

Nettowinst BYD daalt ondanks recordverkopen

BYD, de Chinese producent van nieuwe energievoertuigen (NEV), heeft ondanks recordverkopen en -omzet in het vierde kwartaal van 2023 een daling van de nettowinst moeten incasseren. Dit kan het gevolg zijn van de verhitte prijsoorlog in de Chinese NEV-industrie tegen het einde van het afgelopen jaar, evenals de kortingen die BYD aan dealers bood. Het bedrijf rapporteerde een recordomzet van RMB 180 miljard ($24,9 miljard), 15,14% meer dan vorig jaar en 33,56% meer dan in het derde kwartaal.

In het vierde kwartaal heeft BYD 944.779 nieuwe energievoertuigen (NEV's) verkocht. Dit is een jaar-op-jaar stijging van 38,24% en een kwartaal-op-kwartaal stijging van 14,66%. Deze indrukwekkende cijfers tonen aan dat BYD's producten steeds populairder worden, ondanks de uitdagingen in de sector en de intense concurrentie.

Om de verkoop te stimuleren en te concurreren in de prijsoorlog binnen de Chinese NEV-sector, bood BYD in november en december aanzienlijke kortingen aan op bepaalde modellen. Deze modellen omvatten de Seal, Song Plus, Chaser 05, Frigate 07, Han en Tang. Op sommige modellen waren de kortingen zelfs tot wel RMB 20.000.

BYD bereikt verkoopdoel van 3 miljoen NEV's

In 2023 wist BYD zijn verkoopdoel van 3 miljoen NEV's te halen door in totaal 3.024.417 eenheden te verkopen. Dit indrukwekkende aantal toont het vermogen van BYD aan om aan de vraag te voldoen en zijn positie in de markt voor nieuwe energievoertuigen te versterken.

Aanhoudende groei voor BYD in 2023

Ondanks de uitdagingen wist BYD een aanzienlijke groei te realiseren in 2023. Het bedrijf rapporteerde een omzet van RMB 602,3 miljard voor het volledige jaar, een stijging van 42,04% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers onderstrepen de aanhoudende groei en de sterke prestaties van BYD in de NEV-markt.

Meer artikelen