Nio zet humanoïde robots in voor slimme productie

SSjoerd 7 april 2024 10:01

Nio, een toonaangevend Chinees bedrijf op het gebied van elektrische voertuigen, zet stappen in de wereld van slimme productie door gebruik te maken van humanoïde robots in zijn fabrieken. Deze technologie kan een significante impact hebben op de wereldwijde auto-industrie.

Eerste stappen van Nio met humanoïde robots

Nio heeft in 2023 een zogeheten 'squad' van humanoïde robots geassembleerd, volgens Yi Peng, hoofd van humanoïde robots voor intellectueel engineering bij Nio. Het bedrijf heeft tweemaal grote stappen gezet met deze robots: ze hebben humanoïde robotarmen in kleine ruimtes geplaatst en multitasking uitgevoerd met 5G en zichtalgoritmen, en ze hebben de robots ingezet voor een aantal kwaliteitscontroleprocessen.

De productie van Nio's voertuigen vindt plaats in de F1 en F2 fabrieken in Hefei, in de provincie Anhui. Deze fabrieken waren oorspronkelijk eigendom van Anhui Jianghuai Automobile Group, het productiepartnerschap van Nio, maar werden eind vorig jaar door Nio overgenomen. Beide fabrieken hebben zeer geautomatiseerde productielijnen waar de humanoïde robots worden ingezet.

Toekomstige automatisering van assemblagelijnen

Yi Peng gelooft dat de toepassing van humanoïde robots kan bijdragen aan de volledige automatisering van auto-assemblagelijnen. Dit zou kunnen leiden tot een significante verandering in de manier waarop auto's worden geproduceerd, aangezien menselijke betrokkenheid in veel gevallen onvermijdelijk lijkt. Toch zal het volgens Yi nog een tijdje duren voordat humanoïde robots wijdverspreid worden geadopteerd.

Drie fasen van commercialisering van humanoïde robots

Yi Peng stelt dat de commercialisering van humanoïde robots in de auto-industrie in drie fasen kan worden verdeeld: een scenario-gedreven fase, een efficiëntie-gedreven fase en een kosten-gedreven fase. Nio zal zich richten op het vinden van typische scenario's om de robots te helpen verbeteren, het verbeteren van de operationele capaciteiten van de robots en het maximaliseren van de waarde die de robots kunnen creëren in de echte zakenwereld.

Meer artikelen