Nio lanceert eerste grootschalig geproduceerde 150 kWh semi-vaste batterijpakket

SSjoerd 3 april 2024 20:16

Het Chinese start-upbedrijf Nio heeft zijn eerste grootschalig geproduceerde semi-vaste batterijpakket uitgerold, dat binnen enkele maanden beschikbaar zal zijn als onderdeel van de batterijwisselservice. Deze batterij biedt een energiedichtheid van 260 Wh/kg en een bereik van maximaal 1.055 km.

Nio rolt semi-vaste batterij uit

Nio, een high-end elektrische automerk opgericht in 2014, breidt zijn batterijopties uit met een nieuw semi-vast batterijpakket. Dit pakket, dat de eerste is die op grote schaal wordt geproduceerd, zal binnen een paar maanden beschikbaar zijn als onderdeel van de batterijwisseldienst van het bedrijf. Het biedt een verbazingwekkende energiedichtheid van 260 Wh/kg en een bereik van maximaal 1.055 km. Een knap staaltje technologische innovatie!

Nieuwe 150 kWh batterijoptie

Op dit moment worden Nio's auto's meestal aangeboden met twee batterijopties: 75 kWh en 100 kWh. Klanten hebben ook de mogelijkheid om een auto te kopen zonder batterij door een batterij als service-abonnement te kiezen met een maandelijkse betaling. Maar binnenkort zullen Nio-merkvoertuigen nog een batterijoptie krijgen voor lange reizen. Deze optie biedt een capaciteit van 150 kWh en zal alleen via abonnement beschikbaar zijn. De massaproductie van dit batterijpakket is gestart in China.

Massaproductie van 150-kWh SSB gestart

Na de eerste aankondiging in 2021 is Nio eindelijk begonnen met de massaproductie van de 150-kWh semi-vaste batterij (SSB). Deze is ontworpen door WeLion New Energy Technology, een in Beijing gevestigde batterijmaker die ook fungeert als Nio’s batterijcelleverancier. Het is vermeldenswaard dat de SSB-cellen van 150 kWh een energiedichtheid hebben van 360 Wh/kg, terwijl het hele pakket een dichtheid van 260 Wh/kg heeft.

Nio heeft niet bekendgemaakt wanneer precies de 150 kWh SSB in gebruik zal worden genomen. Maar op sociale media heeft het bedrijf aangegeven dat de officiële start gepland staat voor het tweede kwartaal van dit jaar. De start van de massaproductie suggereert dat de 150 kWh SSB binnen een paar maanden beschikbaar zal zijn bij de Power Swap Stations (PPS) van Nio. Een zomerlancering, wanneer veel toeristen Xinjiang, een westelijke Chinese provincie, bezoeken, lijkt het meest logische tijdstip.

Voorafgaand aan deze aankondiging heeft Nio's mede-oprichter en CEO William Li de Nio ET7 sedan getest met de 150-kWh semi-vaste batterij aan boord. Hij reed 1.044 km op een enkele lading met nog 3% batterijcapaciteit over. Tijdens het testevenement deelde Li dat deze batterij eerder was getest op een route van Kunming naar Beihai, waarbij 1.145 km werd afgelegd op één lading. Dit is het wereldrecord voor een in massa geproduceerd elektrisch voertuig. Een indrukwekkende prestatie die de belofte van deze nieuwe batterijtechnologie onderstreept.

Meer artikelen