Janet Yellen overweegt tarieven om 'China Shock' in groene energie-industrie te voorkomen

SSjoerd 8 april 2024 21:46

Amerikaanse schatkistsecretaris Janet Yellen sluit tarieven niet uit om de toenemende invloed van China in de groene energie-industrie te beteugelen. Ze is vooral gericht op het verminderen van lokale overheidssubsidies en het veranderen van China's macro-economische beleid.

China's groeiende invloed in groene energie

China wint steeds meer aan invloed en macht in de groene energie-industrie, en dat baart de VS en Europese ambtenaren zorgen. Ze zijn bang dat ze overspoeld zullen worden door de gesubsidieerde export van het land. Deze zorg heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse schatkistsecretaris Janet Yellen aangeeft dat ze geen enkele maatregel, inclusief tarieven, uitsluit als China zijn benadering van industriële stimulansen niet verandert.

VS neemt stappen tegen Chinese EV-producten

Als gevolg van toenemende bezorgdheid over de stijgende export van China in schone energieproducten, waaronder zonne-energie, elektrische voertuigen en lithium-ionbatterijen, heeft de VS de invoer van EV-batterijmaterialen uit China verboden. China wordt aangeduid als een 'buitenlandse entiteit van zorg'. Bovendien is er een onderzoek aangekondigd naar door China gemaakte 'connected vehicles', ofwel slimme auto's.

EU onderzoekt Chinese EV-subsidies

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft de Europese Unie een onderzoek gelanceerd naar China's subsidies voor lokale EV-makers. De regering heeft miljarden dollars geïnvesteerd om de lokale merken een voorsprong te geven op de concurrentie. De Chinese auto-export is explosief gestegen doordat haar fabrikanten zich agressief hebben uitgebreid naar het buitenland. Japan, sinds 2017 de grootste auto-exporteur ter wereld, verloor die titel aan China in 2023.

Tijdens een ontmoeting met Yellen op zondag spoorde de Chinese premier Li Qiang de VS aan om economische en handelskwesties niet te 'politiseren'. In plaats daarvan zou de VS het capaciteitsprobleem 'objectief en dialectisch moeten bekijken vanuit het perspectief van de markteconomie en een wereldvisie', aldus een samenvatting van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens een reis in Europa noemde China's minister van Handel Wang Wentao de 'beschuldigingen' van de VS en EU over capaciteit 'ongegrond', volgens het door de overheid gerunde Xinhua News Agency. Wang stelde dat de concurrentiepositie van China's EV's te danken is aan technologische innovatie en zijn supply-chains.

Meer artikelen