Janet Yellen drukt bezorgdheid uit over overproductie van Chinese elektrische voertuigen

WWesley 5 april 2024 13:31

Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, uitte op vrijdag haar zorgen over de overproductie van Chinese elektrische voertuigen, tijdens een ontmoeting met de Chinese vice-premier He Lifeng. Ze benadrukte het belang van nauwe communicatie tussen de twee grootste economieën over industriële overcapaciteit en economische acties gerelateerd aan de nationale veiligheid.

Overproductie van Chinese elektrische voertuigen

In haar opmerkingen tijdens de ontmoeting met vice-premier He Lifeng in Guangzhou, sprak de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, haar bezorgdheid uit over de overproductie van Chinese elektrische voertuigen. Ze benadrukte dat deze voertuigen de wereldmarkt overspoelen, te midden van een toenemende rivaliteit tussen de twee landen en hun respectievelijke economieën. Het blijft volgens Yellen cruciaal dat de twee grootste economieën vooruitgang zoeken op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en nauw communiceren over zorgwekkende kwesties zoals industriële overcapaciteit.

Dominantie van Chinese EV-makers

De Chinese overheid heeft haar binnenlandse producenten van elektrische voertuigen (EV's) altijd sterk ondersteund. Deze steun heeft ertoe geleid dat deze bedrijven een dominante positie hebben verworven op de wereldmarkt voor elektrische auto's. China heeft naar verluidt toegegeven dat het te veel capaciteit heeft voor de productie van EV's, wat leidt tot een overvloed aan deze voertuigen op de wereldmarkt.

In een poging om de economische relaties tussen de Verenigde Staten en China te verbeteren, benadrukte Yellen ook het belang van 'gezonde economische' relaties. Ze benadrukte dat dergelijke banden 'een gelijk speelveld moeten bieden voor bedrijven en werknemers in beide landen'. Dit is een duidelijke verwijzing naar de onevenwichtige economische situatie die is ontstaan door de overheidssteun aan Chinese EV-makers.

Meer artikelen