Hoge verzekeringskosten schrikken Britse kopers van Chinese EV's af

SSjoerd 21 maart 2024 18:46

De hoge verzekeringskosten van nieuwe Chinese elektrische voertuigen (EV's) kunnen potentiële Britse kopers, die prijsbewust zijn, afschrikken. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tekorten aan vervangende onderdelen, slechte samenwerking tussen verzekeraars en Chinese fabrikanten en een gebrek aan technische kennis over de nieuwe voertuigen.

Chinese EV's: aantrekkelijk maar prijzig om te verzekeren

Chinese autofabrikanten zoals BYD, Great Wall Motors en MG hebben met hun concurrerende prijzen, waarde en verrassend goede kwaliteit een plek veroverd in de Europese markt. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Hoewel hun voertuigen op zich aantrekkelijk zijn, kunnen de hoge verzekeringskosten potentiële kopers afschrikken. Zeker voor prijsbewuste consumenten kan dit een belangrijk struikelblok zijn.

Verzekeringsproblemen voor nieuwe Chinese voertuigen

De UK-gebaseerde financiële outlet CityAm rapporteert dat Britse verzekeringsmaatschappijen worstelen met het verzekeren van nieuwe Chinese voertuigen. Dit komt door een tekort aan vervangende onderdelen, een slechte samenwerking tussen verzekeraars en Chinese fabrikanten en een gebrek aan technische kennis over deze voertuigen. Deze factoren drijven de verzekeringskosten op, waardoor de voertuigen minder aantrekkelijk worden voor prijsbewuste kopers.

Het blijkt dat het verzekeren van een elektrisch voertuig duurder kan uitvallen dan een voertuig met verbrandingsmotor. Zo is de gemiddelde EV-verzekeringsclaim ongeveer 25% duurder dan een vergelijkbare claim voor een benzine-auto. Daarnaast hebben sommige EV-start-ups moeite om aan de vraag naar vervangende onderdelen te voldoen of om monteurs van nauwkeurige reparatie-instructies te voorzien, wat het reparatieproces verder compliceert en de kosten opdrijft.

Chinese EV-fabrikanten aanpakken problemen

Ondanks de huidige uitdagingen maken Chinese EV-fabrikanten stappen om beter te begrijpen hoe de Europese markt werkt en deze problemen aan te pakken. Ze zijn optimistisch dat, naarmate ze zich aanpassen en leren, ze in staat zullen zijn om de verzekeringskosten voor hun voertuigen te verlagen tot meer redelijke niveaus. Dit zou hun voertuigen aantrekkelijker maken voor een breder publiek van potentiële kopers.

Meer artikelen