Groei verkoop elektrische voertuigen in China het traagst in een jaar

WWesley 9 april 2024 18:31

De groei van de verkoop van elektrische voertuigen in China was in het eerste kwartaal het traagst in een jaar. Ondanks prijsverlagingen en hogere kortingen om consumenten te verleiden, nam de verkoop van elektrische voertuigen met slechts 10,5% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Groei EV-verkoop in China vertraagt

Ondanks de pogingen van autofabrikanten om consumenten aan te trekken door prijzen te verlagen en kortingen te verhogen, is de verkoop van elektrische passagiersvoertuigen in China in de afgelopen maand met slechts 10,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit toont aan dat de groei van de EV-markt in het land afneemt, ondanks het enorme potentieel.

Traagste kwartaalgroei sinds 2023

In het eerste kwartaal van dit jaar bereikte de verkoop van EV's in China 1,03 miljoen, een groei van 14,7% ten opzichte van vorig jaar. Hoewel dit op het eerste gezicht een aanzienlijke groei lijkt te zijn, is het in vergelijking met eerdere kwartalen in feite de traagste kwartaalgroei sinds het tweede kwartaal van 2023.

Tesla blijft sterk in China

Tesla was vorige maand de op een na grootste verkoper van EV's in China, met 89.064 in China gemaakte eenheden die werden verkocht. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van de 60.365 EV's die in februari werden verkocht. Ondanks de algemene vertraging van de EV-markt in China, lijkt Tesla nog steeds een sterke aanwezigheid te hebben.

BYD leidt de verkoop van EV's in China

BYD, het grootste EV-bedrijf in China, verkocht 301,631 eenheden. Dit is een aanzienlijk hoger aantal dan dat van Tesla en andere concurrenten. BYD heeft dit bereikt door een prijsoorlog te leiden en nieuwe modellen te introduceren om klanten aan te trekken, zoals de Yangwang U9 elektrische supercar en een geplande elektrische pick-up truck.

Volgens het Internationaal Energieagentschap komt ongeveer 60% van de wereldwijde EV-verkoop uit de Chinese auto-industrie. Dit toont de dominantie en het belang van China in de wereldwijde EV-markt aan. Ondanks de vertraging in de groei van de EV-verkoop in China, blijft het land een belangrijke speler op de wereldwijde markt.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen maken zich steeds meer zorgen over de vloed van Chinese goederen, met name EV's en lithium-ionbatterijen. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, bevestigde maandag dat hogere importtarieven nog steeds een optie zijn om de export van China te beteugelen. Dit toont aan dat er groeiende internationale zorgen zijn over de dominantie van China in de EV-industrie.

Meer artikelen