Geruchten over overname van HiPhi door Avatr nemen toe

SSjoerd 8 april 2024 12:16

Chinese media melden dat Avatr een overeenkomst voor de fusie en overname van HiPhi heeft bereikt. Naar verwachting zal het werk bij HiPhi deze maand hervat worden.

Rumoer rondom HiPhi

HiPhi heeft het dit jaar hard te verduren gehad in de strijd voor dominantie in de nieuwe energievoertuig sector van China. Er waren al geruchten over het bedrijf in januari. In februari, direct na het Chinese Nieuwjaar, stopte het bedrijf met de productie voor een periode van zes maanden. De betaling van de salarissen van januari werd uitgesteld tot eind februari. Daarna zouden alle salarisbetalingen geleidelijk worden afgebouwd, zodat eventuele resterende werknemers na medio maart alleen nog maar het minimumloon zouden ontvangen.

Een bezoek van Ding Lei, CEO en oprichter van HiPhi, aan Changan in februari leidde tot geruchten dat Changan een belang van 51% in HiPhi zou kopen. Insiders van Changan meldden dat de details op het internet niet correct waren en dat de gesprekken nog gaande waren. Er lijkt enige voortgang in deze gesprekken te zijn, aangezien de grootste aandeelhouder van het Avatr merk Changan is. Tot nu toe ontkent geen van beide partijen de overname.

Culturele uitdagingen bij overname

Met Avatr als een high-end merk is er enige overeenkomst tussen hen en HiPhi. Er kan echter een cultuurprobleem zijn, aangezien HiPhi een particuliere startup is en Avatr in feite een staatsbedrijf is. Byton, een andere veelbelovende startup, verdween berucht na de betrokkenheid van FAW.

Avatr begon als een joint venture tussen Changan en Nio. Nadat Nio zich terugtrok wegens financiële problemen, sloot batterijproducent CATL zich aan bij het merk. Momenteel heeft Changan 41% eigendom, CATL 14%, Chongqing Chengan Foundation 11% en de rest is verdeeld over verschillende investeringsgroepen. Het merk produceert momenteel alleen de Avatr 11 SUV en de Avatr 12 sedan, terwijl de nieuwe Avatr 15 en 16 later dit jaar zullen volgen.

HiPhi vecht voor overleving

HiPhi vecht voor zijn leven sinds de problemen in februari een hoogtepunt bereikten. Ding Lei heeft eerder gezegd dat HiPhi hooguit een periode van drie maanden heeft om de situatie om te draaien. De deal met Avatr zal zeker aan dit tijdsbestek voldoen en betekent dat het bedrijf misschien weer kan leven. HiPhi heeft sinds de problemen zelfs geprobeerd om via livestream-verkoop geld in te zamelen.

Meer artikelen