Geely's EV-merk ZEEKR mikt op een waardering van $5,13 miljard met een aanstaande Amerikaanse IPO

WWesley 6 mei 2024 21:32

Het jonge, op EV-gecentreerde merk ZEEKR, een dochteronderneming van Geely, is zich aan het voorbereiden op een beursgang (IPO) op de New York Stock Exchange (NYSE) en mikt op een waardering van meer dan 5 miljard dollar.

ZEEKR streeft naar erkenning via NYSE IPO

ZEEKR is een EV-gecentreerd merk dat hard werkt om wereldwijde erkenning te krijgen. Het merk, dat slechts drie jaar geleden werd gelanceerd door het Chinese autobedrijf Geely Holding, is van plan deze week een beursgang (IPO) te maken op de New York Stock Exchange (NYSE). De verwachting is dat het merk een waardering van meer dan 5 miljard dollar zal bereiken.

ZEEKR komt met diverse concurrerende modellen

In de korte tijd sinds de oprichting heeft ZEEKR al meerdere modellen gelanceerd, waaronder de vlaggenschip 001 shooting brake en de 009 multi-purpose vehicle (MPV). Ook hebben ze al een nieuwe op maat gemaakte sedan, de 007, en een aankomende elektrische bus genaamd MIX geïntroduceerd.

ZEEKR zet sterke financiering en waardering neer

In februari kondigde Geely aan dat ZEEKR $750 miljoen aan Series A-financiering had binnengehaald, waardoor de waarde van het EV-merk op ongeveer $13 miljard kwam te liggen. Dit is een belangrijke mijlpaal die aantoont dat het merk serieus wordt genomen in de EV-markt.

ZEEKR's IPO geeft inzicht in Chinese EV-waarderingen

Drie maanden na de aankondiging van de financiering, is ZEEKR nu van plan depository shares uit te geven in een IPO op de NYSE. Ze verwachten een aanzienlijk lagere waardering. Dit geeft een duidelijke indicatie van de huidige stand van de waarde van Chinese EV-fabrikanten op de Amerikaanse markt.

Volgens een indiening bij de Securities and Exchange Commission (SEC) verwacht ZEEKR dat zijn IPO prijzen tussen $18 en $21 per ADS zal opleveren. Dit betekent dat het Chinese autobedrijf hoopt maximaal $367 miljoen op te halen. Dit brengt ook de doelwaardering van ZEEKR voor de IPO op $5,13 miljard.

ZEEKR tegenover andere Chinese EV-spelers op de NYSE

Ter vergelijking, sommige van ZEEKR's concurrenten zijn al verhandeld op de NYSE, waaronder NIO ($NIO), XPeng Motors ($XPEV) en Li Auto ($LI). Hun marktkapitalisaties waren respectievelijk $11,6 miljard, $8,55 miljard en $29,7 miljard aan het einde van de handelsdag op vrijdag.

Hoewel de verwachte waardering van ZEEKR in lijn is met die van zijn concurrenten, is deze aanzienlijk lager dan oorspronkelijk verwacht. Vorig jaar gaf het bedrijf aan dat een Amerikaanse IPO een waardering van ongeveer $18 miljard zou bieden.

Volgens de indiening bij de SEC zal ZEEKR, zolang de underwriters hun optie om extra ADSs te kopen niet uitoefenen, na voltooiing van de IPO 2.440.846.254 gewone aandelen uitgeven. ZEEKR liet weten dat het zal handelen onder de ticker symbol 'ZK' en van plan is om de openingsbel in New York City te luiden op 10 mei.

Meer artikelen