Geely en BYD beweren 2000 km bereik met hun PHEV-systemen

WWesley 28 maart 2024 17:31

Geely en BYD, twee prominente Chinese autofabrikanten, beweren dat hun nieuwste Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) systemen een ongelooflijk bereik van 2000 kilometer kunnen bieden. Beide bedrijven lijken deze indrukwekkende cijfers te bereiken door middel van innovatieve technologieën en efficiënt brandstofverbruik.

BYD en Geely's belofte voor lange afstanden

In een recente financiële verslag van BYD onthulde voorzitter Wang Chuanfu dat de vijfde generatie DM-i technologie van het bedrijf in mei zou worden gelanceerd. Dit nieuwe systeem, dat door BYD wordt gebruikt om zijn PHEV-technologie te beschrijven, zou het brandstofverbruik verlagen tot 2,9 liter per 100 kilometer en een bereik van 2000 km mogelijk maken met volle lading en brandstof. Het is interessant om te zien hoe deze technologie zich zal ontwikkelen en welke impact dit zal hebben op het brandstofverbruik en de efficiëntie van elektrische voertuigen.

De nieuwe BYD Qin L, die het nieuwe generatiesysteem zal dragen, heeft een brandstofverbruik van 3,8 l/100km. Dit betekent dat de beloofde sub-drie liter niveau afhankelijk zal zijn van een kleinere auto dan de relatief grote Qin L. Hoewel er speculaties zijn dat de kleinere Qin Plus het zou kunnen halen, lijkt dit onwaarschijnlijk gezien het beperkte verschil in grootte.

Geely's plannen voor het Thor PHEV systeem

Geely is naar verluidt op weg naar een soortgelijk doel met zijn aanstaande Thor PHEV systeem. Insiders van het bedrijf beweren dat dit systeem dit jaar zal worden gelanceerd en een vergelijkbaar bereik van 2000 km zal bieden met een brandstofverbruik van minder dan 3 liter per 100 km. De sleutel tot het bereiken van dit brandstofverbruik zal een nieuwe motor zijn die naar verluidt de meest thermisch efficiënte motor in productie zal worden.

Er wordt verwacht dat het nieuwe Thor PHEV systeem later dit jaar zal debuteren in een nieuw Geely Galaxy model. Geely heeft aangekondigd dat er dit jaar drie nieuwe modellen zullen worden gelanceerd: een compacte E5 volledig elektrische SUV, een middenklasse volledig elektrische SUV en een middenklasse PHEV SUV. Het is waarschijnlijk dat de laatstgenoemde, de Galaxy L5, zal worden aangedreven door het nieuwe Thor systeem en waarschijnlijk minder dan 200.000 yuan (ongeveer 27,650 USD) zal kosten.

Het realisme van de beweringen over het bereik

Hoewel de genoemde bereikcijfers van 2000 km zeker indrukwekkend zijn, is het onzeker of deze werkelijk behaald kunnen worden volgens de CLTC-testnormen. Zelfs als dat wel het geval zou zijn, zou het bereik in de praktijk aanzienlijk lager zijn, aangezien de CLTC-tests zijn gericht op langzamer stadsverkeer. Het behalen van deze cijfers zou waarschijnlijk een zorgvuldige balans vereisen tussen een batterij met hoge energiedichtheid, lage aerodynamica en een kleine sedan. We houden je op de hoogte als BYD of Geely daadwerkelijk zo'n auto lanceert.

Meer artikelen