Frankrijk nodigt Chinese EV-maker BYD uit te midden van EU-China handelsspanningen

WWesley 7 mei 2024 17:46

In een verrassende zet nodigt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire de bekende Chinese elektrische autofabrikant BYD uit om een fabriek op te zetten in Frankrijk. Dit gebeurt te midden van toenemende handelsspanningen tussen de EU en China.

Uitnodiging aan BYD voor fabriek in Frankrijk

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, heeft een belangrijke stap gezet door BYD, een bekende Chinese fabrikant van elektrische voertuigen, uit te nodigen om een fabriek op te zetten in Frankrijk. Deze uitnodiging vond plaats tijdens een ontmoeting met leiders uit de auto-industrie en viel samen met een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Parijs.

EU overweegt tarieven op Chinese EV's

De opmerkingen van de minister werden gemaakt terwijl de Europese Unie onderzoekt of er tarieven moeten worden opgelegd aan Chinese autofabrikanten, waaronder BYD, om de binnenlandse auto-industrie te beschermen tegen de gevolgen van zware staatsubsidies. De Europese Commissie onderzoekt al sinds september vorig jaar of er straftarieven moeten worden toegepast om deze bedrijven te beschermen tegen goedkopere Chinese EV-importen.

China betwist de Europese handelspraktijken

China heeft kritiek geuit op het Europese onderzoek, bewerend dat het de internationale handelsregels schendt, ondoorzichtig is en dat het resultaat op voorhand bepaald is. Shi Yonghong, vicepresident van de China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products (CCCME), heeft vorige maand zijn bezorgdheid geuit dat de resultaten 'vertekend en onobjectief' zouden zijn.

Meer artikelen