Europese havens overvol door Chinese elektrische auto's

SSjoerd 15 april 2024 11:01

Europese havens raken overvol door de opslag van Chinese elektrische auto's, waardoor logistieke problemen ontstaan. Overcapaciteit in de Chinese auto-industrie en tekortkomingen in de logistieke planning worden als hoofdoorzaken gezien.

Chinese EV's blokkeren Europese havens

Chinese autofabrikanten maken gebruik van Europese havens als opslagruimte voor hun overtollige voertuigen. Het lijkt wel een 'cars and coffee' bijeenkomst, maar het is een logistieke nachtmerrie aan het worden. Havens zoals Antwerpen en Bremerhaven staan vol met elektrische auto's van merken zoals BYD en MG.

Gebrekkige logistiek achter overspoeling

Nadat de auto's zijn gelost bij de Europese scheepsterminals, ervaren de fabrikanten problemen bij het organiseren van het vervolgtransport naar de distributeurs. Dit, gecombineerd met een aantal factoren, zorgt ervoor dat Europese havens transformeren in 'parkeerplaatsen' voor Chinese elektrische voertuigen.

De secretaris-generaal van de China Passenger Car Association, Cui Dongshu, heeft aangegeven dat het binnenlandse transport op de Europese markten lastig is. Een andere bron suggereert dat Tesla bijdraagt aan dit probleem door veel vrachtwagens te reserveren.

Het is opmerkelijk dat de havens vollopen nu Chinese automerken zoals BYD en SAIC (MG) naar uitbreiding naar Europa en Zuid-Amerika kijken. De vraag naar auto's op de binnenlandse Chinese markt neemt af, terwijl de productiecapaciteit aan de andere kant toeneemt, wat bijdraagt aan de overcapaciteit.

Chinese minister ontkent overcapaciteitsclaims

Ondanks de zorgen over de overcapaciteit in de Chinese industrie, ontkende de Chinese minister van Handel, Wang Wentao, deze beschuldigingen tijdens een top in Parijs. Volgens hem zijn deze beschuldigingen ongegrond, een claim die zal moeten blijken uit de toekomstige prijsontwikkelingen van Chinese merken op de markt.

Meer artikelen