Elon Musk staakt goedkope EV plannen vanwege sterke Chinese competitie

WWesley 6 april 2024 18:16

Tesla CEO Elon Musk heeft naar verluidt de ontwikkeling van een betaalbaar elektrisch voertuig gestaakt vanwege toenemende concurrentie in de betaalbare markt door Chinese autofabrikanten. De beslissing heeft geleid tot een daling van de aandelen van het bedrijf en een verschuiving van focus naar de ontwikkeling van zelfrijdende 'robotaxis'.

Musk schrapt goedkope EV plannen

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft de plannen voor een goedkoper elektrisch voertuig, ook wel bekend als Model 2, geschrapt. Dit voertuig zou ongeveer $25.000 kosten en was bedoeld om Tesla's groei naar een autofabrikant voor de massa te stimuleren. Echter, door de sterke concurrentie van Chinese autofabrikanten, die de markt overspoelen met auto's die zo laag geprijsd zijn als $10.000 en minder, heeft Musk moeite gehad om de ontwikkeling van de goedkope auto voort te zetten. Zo zag BYD, een Chinese EV-fabrikant, zijn elektrische autoverkoop in China bijvoorbeeld stijgen van ongeveer 130.000 tot meer dan 1,5 miljoen, exclusief hun succesvolle bedrijf in plug-in hybriden en hun snelgroeiende export.

Tesla richt zich nu op 'robotaxis'

Ondanks het staken van de ontwikkeling van een betaalbaar elektrisch voertuig, blijft Tesla zich richten op innovatie in de automobielindustrie. Het bedrijf plant nu de ontwikkeling van zelfrijdende robotaxis op hetzelfde kleine voertuigplatform. Deze beslissing werd genomen na een vergadering met talloze medewerkers, waarin Musk zijn richtlijn om 'all in' te gaan op de robotaxis uitdrukte. Hoewel de productievolumes van de robotaxis aanzienlijk lager zullen zijn dan oorspronkelijk geprojecteerd voor Model 2, zien insiders deze beslissing als een positieve verschuiving in strategie, ondanks de potentiële economische risico's.

Tesla wijkt af van oorspronkelijke missie

De beslissing om de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto stop te zetten, markeert een significante verschuiving in de strategie van Tesla. Musk heeft vaak aangegeven dat het produceren van betaalbare elektrische auto's voor de massa Tesla's primaire missie is. In 2006 beschreef Musks 'masterplan' voor het bedrijf de productie van luxe modellen, die de ontwikkeling van een 'betaalbare gezinsauto' zouden financieren. Maar met de annulering van Model 2, is het onduidelijk hoe Musk zijn ambitieuze verkoopdoelstellingen zal bereiken.

Het nieuws over de annulering van de betaalbare elektrische auto had een aanzienlijke impact op de aandelenmarkt. Het aandeel van Tesla daalde met meer dan 6% na het rapport, maar herstelde enigszins na een post van Musk op zijn sociale media site X waarin hij beweerde dat 'Reuters liegt (weer)'. Hoewel Musk geen specifieke onjuistheden identificeerde, zorgde de post voor een lichte stijging van de aandelen in de handel na sluitingstijd. Ondanks dit herstel, sloot het aandeel 3,6% lager bij de marktsluiting op vrijdag.

Meer artikelen