Elektrische auto-expert ontkracht mythen en deelt inzichten over batterijlevensduur

SSjoerd 23 maart 2024 15:16

Een expert van Octopus Electric Vehicles ontkracht enkele algemene mythen over elektrische auto's en onthult dat de batterijen vaak veel langer meegaan dan men denkt. Bovendien worden de prijsverschillen tussen EV's en benzineauto's kleiner naarmate betaalbare modellen op de markt komen.

Mythen over batterijlevensduur ontkracht

Alvin Castillo, Hoofd Inkoop bij Octopus Electric Vehicles, heeft een aantal populaire mythen over elektrische auto's ontkracht. Een veelgehoord misverstand is dat de batterijen van EV's slechts ongeveer vijf jaar meegaan. Volgens Castillo is dit onjuist en is er geen bewijs dat dit het geval is. De meeste batterijen hebben tegenwoordig een levensduur van een decennium of langer, en dit blijft zich verbeteren naarmate de technologie vordert. Bovendien worden de meeste EV-batterijen geleverd met een garantie van acht tot tien jaar of 100.000 mijl, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het vervangen van uw EV-batterij op korte termijn.

Prijsverschil tussen EV's en benzineauto's verkleint

Castillo wijst er ook op dat, hoewel elektrische auto's over het algemeen duurder zijn dan benzineauto's, het prijsverschil kleiner wordt. Dit komt omdat verschillende bedrijven, waaronder Dacia, MG en BYD, instapmodellen EV's op de markt brengen. Dat betekent dat bestuurders binnenkort in een elektrische auto kunnen rijden voor zo weinig als £14.995. Bovendien kunnen duurdere elektrische modellen van populaire merken zoals Tesla en Volkswagen op de lange termijn ook goedkoper zijn, aangezien ze minder onderhoudskosten hebben.

Een ander populair gerucht dat Castillo wilde ontkrachten, was dat het opladen van elektrische auto's niet bijzonder schoon is. Hij legt echter uit dat de situatie voortdurend verbetert. Hoewel EV's de vraag naar elektriciteitsproductie doen toenemen, is het belangrijkste aspect hoe de energie wordt opgewekt. Het verbranden van kolen om elektriciteit te genereren is niet erg goed voor de planeet, maar op dit moment komt 43 procent van de elektriciteitsproductie in het VK uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen. Tarieven zoals 'Intelligent Octopus Go' gebruiken groene elektriciteit om uw EV op te laden, met als extra bonus lage tarieven tussen 23:30 en 05:30 uur.

Overheidssteun voor installatie van thuisladers

Tot slot merkt Castillo op dat, hoewel bestuurders over het algemeen moeten betalen voor de installatie van een thuislader, ze een overheidsbeurs kunnen aanvragen om het grootste deel van de kosten te dekken. Hij voegt eraan toe: 'Veel bestuurders installeren een lader thuis, wat het opladen van hun auto goedkoop en handig maakt. Wat kost het installeren van een EV-lader? Gemiddeld kost dit ongeveer £1,000, terugbetaald in iets meer dan een jaar door goedkoper opladen, maar overheidsbeurzen kunnen tot 75 procent van de kosten financieren. Nog beter, krijg er een gratis geïnstalleerd als je je EV bij ons least.'

Meer artikelen