De stormloop is begonnen: Xiaomi SU7 veroorzaakt opwinding onder consumenten en scalpers

WWesley 31 maart 2024 18:31

Sinds de lancering op 28 maart is de Xiaomi SU7 niet alleen viraal gegaan op sociale media in heel China, maar heeft ook voor een stormloop bij autodealers gezorgd. Mensen zijn zo gebrand op de eerste auto van de technologiegigant dat testritten tot 3 uur 's nachts worden ingepland.

Stormloop op nieuwe Xiaomi SU7

De lancering van de Xiaomi SU7 is overal in China viral gegaan. Het is niet alleen het gesprek van de dag op sociale media, maar heeft ook gezorgd voor een ware stormloop bij autodealers. Naar verluidt verkopen scalpers die een aanbetaling hebben gedaan hun aankooprechten op de SU7 met een opslag van maximaal 100.000 yuan (13.850 USD). De dealer van Xiaomi Auto in Shanghai bevestigt dat ongeveer 10.000 mensen de dealer hebben bezocht, niet alleen om een glimp op te vangen van de SU7, maar ook in de hoop een testrit te kunnen plannen. Andere dealers van Xiaomi Auto melden soortgelijke situaties.

Volgens Xiaomi waren er binnen 24 uur na de lancering van de SU7 al 88,898 vaste bestellingen ontvangen. Dit heeft echter ook geleid tot klachten over annuleringen van voorbestellingen bij consumentenrechtenplatforms. Het geschil draait om het niet-terugbetaalbaar zijn van aanbetalingen. Enkele advocaten hebben in reactie hierop aangegeven dat Xiaomi's handelingen in overeenstemming zijn met de wet. In de aankoopovereenkomst heeft Xiaomi duidelijk de beleidsregels voor aanbetalingen uiteengezet. Deze dienen als een garantie. Er is een respijtperiode van 7 dagen waarbinnen aanbetalingen kunnen worden terugbetaald. Na deze periode wordt de voertuigconfiguratie vastgezet en gaat de auto in productie.

Gratis upgrades voor vroege vogels

Volgens officiële verklaringen van Xiaomi zullen klanten die voor 30 april een voorbestelling hebben geplaatst, gratis upgrades ontvangen. Dit omvat een koelkast, een Dolby Atmos entertainment systeem met 25 luidsprekers, Nappa lederen stoelen en Xiaomi Pilot Pro ter waarde van 34.000 yuan (4.700 USD).

Xiaomi heeft een partnerschap met BAIC voor de productie van de SU7 in de nieuwe fabriek in Beijing. De dochteronderneming van BAIC is verantwoordelijk voor de assemblage van de SU7. De nieuwe fabriek van Xiaomi, die in juni vorig jaar werd voltooid, is al begonnen met de proefproductie van de SU7. In 2024 heeft Xiaomi het voornemen om ongeveer 100.000 auto's te produceren, gebaseerd op het huidige niveau. De initiële bestellingen overschreden binnen 24 uur de 90.000 en zullen naar verwachting binnen 48 uur de 100.000 eenheden overschrijden.

Leveringen SU7 starten eind april

De Xiaomi SU7 zal de leveringen van de Standaard- en Max-versies starten tegen het einde van april. De Pro-editie zal tegen het einde van mei beginnen met leveren.

Meer artikelen