De Omoda E5: Kan deze Chinese EV floreren op de Nederlandse markt?

SSjoerd 19 mei 2024 19:01

De Chinese EV Omoda E5 probeert voet aan de grond te krijgen in Nederland. Maar kan het concurreren met gevestigde merken? De sleutel zou wel eens in de prijsstelling kunnen liggen.

Ontwerpelementen spreken jonge kopers niet aan

De Omoda E5, een nieuwe Chinese elektrische auto, probeert jonge kopers op de Nederlandse markt aan te trekken. Ondanks deze focus is het ontwerp van de auto niet specifiek jeugdig. Het ontwerp komt over als dertien-in-een-dozijn en typisch Chinees, met kenmerken zoals geknepen dagrijverlichting, losse koplampunits en een dichte neus.

Wat betreft de specificaties is de Omoda E5 niet bijzonder opvallend. De elektromotor levert een vermogen van 204 pk en met een 61 kWh batterij kan de auto maximaal 430 kilometer rijden volgens de WLTP-methode. Snelladen kan met 110 kW; wederom redelijk gemiddeld voor een EV.

Fraai interieur van de Omoda E5

Een positief aspect van de Omoda E5 is het fraaie interieur, dat is uitgevoerd met aantrekkelijke materialen en een prima afwerking. De E5 is uitgerust met twee 12-inch schermen en heeft typisch Chinese kenmerken, zoals veel waarschuwingspiepjes. Deze kunnen overigens wel worden uitgeschakeld.

Met een onderstel dat duidelijk op comfort is afgestemd, is de Omoda E5 zacht geveerd en gedempt. Dit kan op hogere snelheid een wat onrustig weggedrag veroorzaken. Opvallend is dat de E5 op vochtig wegdek moeite heeft om zijn vermogen kwijt te kunnen, waardoor de voorwielen gemakkelijk doorspinnen.

Concurrerende prijsstelling kan succes van Omoda E5 bepalen

De importeur heeft nog geen specifieke vanafprijs voor de Omoda E5 gegeven, maar het is wel bekend dat deze onder de €40.000 zal liggen. Dit betekent dat de auto in aanmerking komt voor subsidie. Het nadeel is dat veel concurrenten op een vergelijkbaar prijsniveau zitten. Alleen een zeer scherpe prijsstelling kan de Omoda E5 een kans geven in het drukbevochten segment van populaire merken zoals Hyundai, Kia en Volvo.

Meer artikelen