Chinese YangWang U9, de EV supercar die op drie wielen kan rijden

WWesley 3 april 2024 10:46

Het Chinese automerk YangWang heeft indruk gemaakt met de EV supercar U9, die niet alleen op drie wielen kan rijden, maar ook kan draaien en springen. Maar deze opvallende features zijn niet enkel voor de show - ze laten een revolutionaire technologie zien.

YangWang U9: rijden, draaien en springen

Het Chinese automerk YangWang heeft met de U9 een indrukwekkende EV supercar in de markt gezet. Een van de meest opvallende kenmerken van deze auto is dat hij kan rijden op drie wielen, draaien om zijn as en zelfs springen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien nutteloos lijkt, zijn deze functies daadwerkelijk het resultaat van geavanceerde technologie die de auto zowel comfortabel als sportief maakt.

De YangWang U9 is uitgerust met een speciale luchtvering die vergelijkbaar is met die van de nieuwe Porsche Panamera. Deze luchtvering regelt de in- en uitgaande beweging van de wielen, wat bijdraagt aan zowel het comfort als de sportiviteit van de auto. Het is echter nog de vraag of dit systeem even verfijnd is als dat van de Duitse autofabrikant.

Kracht en wendbaarheid van de YangWang U9

Een andere indrukwekkende functie van de YangWang U9 is dat hij kan draaien om zijn eigen as. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de auto uitgerust is met vier motoren. Met een totaalvermogen van 960 kW (1.308 pk) en een maximaal koppel van 1.680 Nm, levert de U9 een krachtige prestatie. Het is echter niet aan te raden deze manoeuvre vaak uit te voeren, aangezien dit niet goed is voor de banden.

Prestaties en actieradius van de U9

In termen van prestaties, is de YangWang U9 ook indrukwekkend. De auto kan in slechts 2.36 seconden versnellen van 0 naar 100 kilometer per uur. Bovendien heeft de U9, volgens de Chinese meetmethode, een bereik van ongeveer 465 kilometer. Deze meetmethode is minder streng dan de WLTP-meetmethode, dus de werkelijke actieradius kan iets lager zijn.

Al deze geavanceerde technologie en indrukwekkende prestaties komen natuurlijk met een prijskaartje. In China kost de YangWang U9 1,68 miljoen Chinese renminbi, wat neerkomt op ongeveer 219.789 euro. Ter vergelijking, dat is aanzienlijk goedkoper dan veel concurrenten met vergelijkbaar vermogen.

Meer artikelen