Chinese spionnen kunnen mogelijk Britse elektrische auto's op afstand bedienen

SSjoerd 23 maart 2024 07:01

Chinese elektrische voertuigen kunnen mogelijk een beveiligingsrisico vormen voor het Verenigd Koninkrijk. Volgens deskundigen zou het mogelijk kunnen zijn voor China om elektrische auto's op afstand stop te zetten, en zelfs bestuurdersgegevens te stelen.

Mogelijk beveiligingsrisico door Chinese EV's

Het idee dat China elektrische auto's kan stoppen of bestuurdersgegevens kan stelen, is een angstaanjagend vooruitzicht. Dit zou een aanzienlijk beveiligingsrisico kunnen vormen, vooral als de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en China verder verslechteren. Aangezien de verkoop van Chinese elektrische auto's stijgt en Beijing plannen heeft om zijn EV's naar Europa uit te breiden, kan dit een reëel gevaar worden.

Toegang tot 'big data' door Chinese EV's

Een ander zorgelijk aspect van Chinese elektrische auto's is dat ze mogelijk gebruikt kunnen worden voor spionage. Met toegang tot de 'big data' die deze voertuigen genereren, kunnen spionnen waardevolle informatie verzamelen. Bovendien kunnen verbonden voertuigen op afstand worden gestopt, wat een groot gevaar kan opleveren als dit gebeurt op een snelweg of bij andere strategische punten.

Het Chinese bedrijf BYD is de grootste fabrikant van elektrische auto's ter wereld. Ondanks beschuldigingen dat het bedrijf zijn voertuigen zou uitrusten met spionagetechnologie, ontkent BYD dit. Het bedrijf stelt zich te concentreren op technologische superioriteit in de markt en niet op spionage. Toch blijven er zorgen bestaan over de veiligheidsrisico's van Chinese elektrische auto's, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in landen als de VS.

Meer artikelen