Chinese overproductie van elektrische voertuigen en zonnepanelen zorgt voor wereldwijde bezorgdheid

WWesley 4 april 2024 10:01

China's enorme productie van elektrische voertuigen (EV's), batterijen en zonne-energiepanelen overspoelt de wereldmarkt, waardoor wereldwijde prijzen dalen en producenten in andere landen onder druk komen te staan. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft een moeilijke boodschap voor de Chinese leiders: er wordt te veel geproduceerd.

Overproductie door Chinese subsidies

De Chinese overheid heeft jarenlang grote subsidies verstrekt om de productie van goederen zoals elektrische voertuigen, batterijen en zonnepanelen te stimuleren. Door de zwakke vraag in het binnenland wordt nu een groot deel van deze productie op de wereldmarkt gedumpt. Dit leidt tot dalende prijzen en zet producenten in andere landen onder druk.

Groeiende wereldwijde bezorgdheid

Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zet zich in om de Chinese leiders ervan te overtuigen dat de overproductie schadelijk is voor hun eigen economie. Bovendien groeit de ongerustheid over deze kwestie in andere grote economieën zoals de VS, Europa, Japan en Mexico. De boodschap van Yellen is niet specifiek anti-China, maar een reactie op hun beleid.

Ondanks de overproductie en de groeiende bezorgdheid wereldwijd, lijkt Beijing vastberaden om nog meer te investeren in haar favoriete hightech sectoren. Deze houding staat steeds meer op gespannen voet met andere grote economieën zoals de Europese Unie, Japan en Mexico, die vergelijkbare technologische sectoren hebben waar zij hun eigen productie willen beschermen.

Impact op de zonne-energiesector

Een van de sectoren waar de Chinese overproductie bijzonder merkbaar is, is de zonne-energiesector. Door de overproductie van zonnepanelen zijn de prijzen vorig jaar met 42% gedaald. De prijs van Chinese zonnepanelen ligt nu 60% onder de kosten van vergelijkbare Amerikaanse producten.

Meer artikelen