Chinese overheid steunt BYD met miljarden om EV-markt te domineren, blijkt uit studie

WWesley 10 april 2024 14:31

Volgens een recente studie heeft het Chinese bedrijf BYD minstens €3.4 miljard aan directe overheidssubsidies ontvangen. Dit is onderdeel van de strategie van Beijing om de markt voor elektrische voertuigen te domineren. De steun voor BYD is exponentieel gestegen, van €220 miljoen in 2020 naar €2.1 miljard slechts twee jaar later.

BYD ontvangt miljarden aan subsidies van de Chinese overheid

Volgens een recente studie heeft BYD Co, gevestigd in China, minimaal €3,4 miljard aan directe overheidssubsidies ontvangen. Dit maakt deel uit van de inspanningen van Beijing om de markt voor elektrische voertuigen (EV's) en andere schone technologieën te domineren. Het lijkt erop dat de Chinese overheid bereid is om aanzienlijke financiële steun te verlenen om dit doel te bereiken.

De steun voor BYD, de toonaangevende maker van EV's in China, is in slechts twee jaar tijd aanzienlijk gestegen. In 2020 ontving het bedrijf nog €220 miljoen, maar twee jaar later was dit bedrag opgelopen tot maar liefst €2.1 miljard. Deze enorme toename in overheidssteun benadrukt de prioriteit die China geeft aan de ontwikkeling van elektrische voertuigen.

Subsidies faciliteren Chinese dominantie op EV-markt

Volgens het instituut dat de Duitse regering adviseert, hebben subsidies zoals die aan BYD, Chinese bedrijven in staat gesteld om snel op te schalen, de Chinese markt te domineren en de uitbreiding naar EU-markten te vergemakkelijken. Dit onderstreept de strategische waarde van overheidssteun voor de ontwikkeling van de Chinese EV-industrie.

De EU wordt opgeroepen om de handel met China opnieuw in evenwicht te brengen, aangezien landen, waaronder Frankrijk, een economische dreiging signaleren van een overvloed aan Chinese producten die de markt van de Unie overspoelen. Het groeiende aanbod van Chinese producten, waaronder EV's, stelt Europese producenten voor uitdagingen en kan leiden tot economische verstoringen.

BYD's groei dankzij investering in EV-technologie en overheidssubsidies

BYD begon als een batterijfabrikant, maar deed grote investeringen in onderzoek naar EV- en plug-in hybride technologie. Het bedrijf groeide aanzienlijk toen de binnenlandse automarkt van China op gang kwam, mede dankzij de royale subsidies voor de aankoop van EV's. Dit toont aan hoe overheidssteun bedrijven kan helpen om te innoveren en te groeien in nieuwe industrieën.

Meer artikelen