Chinese handelsminister in Parijs voor gesprekken over elektrische voertuigen

WWesley 7 april 2024 12:01

De Chinese handelsminister, Wang Wentao, is in Parijs voor gesprekken die naar verwachting zullen gaan over de snel groeiende export van goedkope Chinese elektrische voertuigen naar de Europese markt. Deze gesprekken vinden plaats tegen de achtergrond van een onderzoek van de Europese Commissie naar vermeende oneerlijke subsidies aan de Chinese EV-industrie.

Chinese Handelsminister in Parijs voor EV-gesprekken

China's handelsminister Wang Wentao zal zondag in Parijs arriveren voor gesprekken over de snel groeiende export van goedkope elektrische voertuigen naar de Europese markt. Het feit dat China deze voertuigen tegen een lagere prijs kan aanbieden, heeft geleid tot grote zorgen bij Europese autofabrikanten die proberen concurrerend te blijven in de opkomende EV-markt.

Onderzoek naar oneerlijke subsidies aan de Chinese EV-industrie

Vier bronnen die op de hoogte zijn van Wang's reis vertelden Reuters eind maart dat de gesprekken zich zouden richten op een onderzoek van de Europese Commissie naar de vraag of de Chinese EV-industrie heeft geprofiteerd van oneerlijke subsidies. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Chinese EV-fabrikanten, zoals BYD, Geely en SAIC, oneerlijke voordelen hebben gekregen in de vorm van staatssteun.

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, voorspelt dat het marktaandeel van China in de verkoop van EV's in Europa tegen 2025 15% zou kunnen bereiken. Ze stellen dat Chinese EV's profiteren van enorme staatssteun en onderzoeken of ze straftarieven moeten invoeren. Dit zou een grote impact kunnen hebben op de Chinese EV-export en de marktdynamiek in Europa kunnen veranderen.

Ontmoeting met Renault CEO en ACEA-voorzitter

Wang zal naar verwachting zondag een ontmoeting hebben met de CEO van Renault, Luca de Meo, die ook de waarnemend voorzitter is van de Europese Automobielfabrikantenvereniging (ACEA), aldus een persoon die op de hoogte is van de bijeenkomst. Deze ontmoeting zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de discussies over de EV-markt en het beleid omtrent subsidies.

Onderzoekers van de Europese Commissie hebben eerder dit jaar de vooraanstaande Chinese autofabrikanten BYD, Geely en SAIC geïnspecteerd als onderdeel van hun onderzoeken. Parijs steunde het anti-subsidieonderzoek. Dit toont de serieuze aard van het onderzoek en de mogelijke gevolgen voor de Chinese EV-industrie.

Meer artikelen