Chinese handelsminister bezoekt Parijs voor gesprekken over elektrische voertuigen

WWesley 7 april 2024 14:16

Chinese handelsminister Wang Wentao zal naar verwachting in gesprek gaan over de groeiende export van goedkope Chinese elektrische voertuigen naar de Europese markt tijdens zijn bezoek aan Parijs.

Gesprekken over export EV's naar Europa

Naar verwachting zal Wang Wentao, de Chinese minister van Handel, in Parijs aankomen voor gesprekken die waarschijnlijk zullen gaan over de snelgroeiende export van goedkope elektrische voertuigen (EV's) uit China naar de Europese markt. Deze gesprekken volgen op de toenemende bezorgdheid en kritiek in Europa over mogelijke oneerlijke subsidies die de Chinese EV-industrie ontvangt.

Mogelijke oneerlijke subsidies worden onderzocht

Vier bronnen die eind maart op de hoogte waren van Wang's reis vertelden Reuters dat de discussies zich zouden richten op een onderzoek van de Europese Commissie naar de vraag of de Chinese EV-industrie heeft geprofiteerd van oneerlijke subsidies. Er is sprake van een toenemende concurrentiestrijd tussen Europese autofabrikanten en China om goedkopere elektrische voertuigen te produceren en de voorsprong van China in de ontwikkeling van goedkopere modellen te overbruggen.

China betwist bewering over subsidies

China betwist de bewering dat haar EV-industrie is gegroeid vanwege subsidies en heeft het EU-onderzoek 'protectionistisch' genoemd. Analisten suggereren dat er andere factoren meespelen, waaronder China's dominantie van de batterijtoeleveringsketen, innovatie en felle concurrentie in hun drukke binnenlandse markt, die ook de prijzen hebben verlaagd.

Wang is naar verwachting op zondag te ontmoeten met de chief executive van Renault, Luca de Meo, die tevens fungeert als waarnemend voorzitter van de Europese Vereniging van Automobielfabrikanten (ACEA), zei een persoon die op de hoogte is van de bijeenkomst. Er zijn ook verwachtingen dat Wang later op de dag zal deelnemen aan een diner met topmensen uit de cosmetica-industrie.

Inspectie van Chinese automakers

Onderzoekers van de Europese Commissie hebben eerder dit jaar bezoeken gebracht aan toonaangevende Chinese autofabrikanten BYD, Geely en SAIC als onderdeel van hun onderzoek. Parijs steunde het anti-subsidie onderzoek. Het is bekend dat Michael Shu, de Europese CEO van BYD, Wang tijdens zijn reis zal vergezellen. Vertegenwoordigers van SAIC en Geely zullen ook met Wang meereizen, meldde Reuters vorige maand.

Als reactie op het EV-onderzoek van Europa heeft China in januari een eigen anti-dumping onderzoek naar brandewijn gelanceerd. Frankrijk is verantwoordelijk voor bijna alle EU-export van brandewijn naar China. Wang zal maandag een ontmoeting hebben met de Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), een handelsgroep voor brandewijn, samen met bedrijfsexecutives, zei een functionaris van de vereniging.

Meer artikelen