Chinese EV-verkoop in afwachting van de nasleep van de beursduik in Q1

WWesley 31 maart 2024 12:31

Verwacht wordt dat grote Chinese EV-makers zoals Nio, Li Auto, en XPeng hun leveringscijfers voor maart en het eerste kwartaal bekendmaken, na een moeizame periode op de beurs. Zullen de verwachtingen laag blijven, of is er sprake van een opwaartse trend?

Chinese EV-producers publiceren cijfers

Nio, Li Auto en XPeng, drie grote spelers op het gebied van Chinese EV-productie, staan op het punt hun leveringscijfers voor maart en Q1 te publiceren. Dit volgt na een uitdagend kwartaal waarin de aandelenkoersen van deze bedrijven een aanzienlijke daling hebben doorgemaakt. De verwachtingen voor deze cijfers zijn momenteel behoorlijk laag, wat de spanning voor de onthulling alleen maar verhoogt.

Ook Tesla, de Amerikaanse EV-gigant, zal naar verwachting hun leveringscijfers voor het eerste kwartaal bekendmaken. De voorspellingen wijzen op een daling van de leveringen in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Dit ondanks dat Tesla waarschijnlijk zijn titel als grootste producent van batterij-elektrische voertuigen (BEV's) tegenover BYD zal heroveren.

Nio verlaagt leveringsvoorspelling Q1

Volgens recente berichten heeft Nio, een van China's meest prominente EV-makers, zijn leveringsverwachtingen voor het eerste kwartaal verlaagd. Het bedrijf mikt nu op ongeveer 30.000 voertuigen, een aanzienlijke daling ten opzichte van de oorspronkelijke doelstelling van 31.000 tot 33.000 voertuigen. Deze verlaging komt na daadwerkelijke leveringen van 10.055 voertuigen in januari en 8.132 voertuigen in februari.

Ook Li Auto heeft onlangs zijn leveringsdoel voor het eerste kwartaal bijgesteld. Het Chinese EV-bedrijf mikt nu op 76.000 tot 78.000 leveringen, een scherpe daling ten opzichte van de oorspronkelijke schatting van 100.000 tot 103.000. De daling in de leveringen wordt toegeschreven aan een zwakke vraag naar de high-end Mega minivan van Li Auto.

XPeng, nog een belangrijke speler in de Chinese EV-markt, heeft haar leveringsdoelen voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. Met een verwachting van 21.000 tot 22.500 leveringen blijven de doelen van XPeng relatief stabiel ondanks de algemene daling van de markt.

BYD ervaart verkoopdaling in februari

BYD, de Chinese EV- en batterijgigant, ondervond een aanzienlijke daling in de verkoop van februari, met slechts 122.311 verkochte EV's, vergeleken met 201.493 in januari. Ondanks deze daling wijzen de registraties van verzekeringen op een grote heropleving in de BYD-verkoop voor maart, met meer dan 60.000 verkochte voertuigen in de week die eindigde op 24 maart.

Verhoogde concurrentie in Chinese EV-markt

Na een typisch zwakke start van de verkoop van Chinese EV's, hebben bedrijven nieuwe modellen geïntroduceerd tegen agressieve prijzen in een poging om concurrerend te blijven. Ondanks de worstelende Chinese economie, blijven deze bedrijven vechten voor hun aandeel in de markt. Hoewel dit voor sommige bedrijven, zoals Nio en XPeng, een uitdaging blijft, hebben anderen, zoals Xiaomi, grote stappen gemaakt in de EV-markt.

Aandelen van Chinese EV-producers dalen

De aandelenmarkt was onvriendelijk voor de Chinese EV-makers in het eerste kwartaal van dit jaar. Nio aandelen zijn met 21,7% gedaald in maart en 50,4% voor het eerste kwartaal. Li Auto aandelen bereikten een hoogtepunt in late februari, maar daalden vervolgens met 34% in maart en 19,1% in Q1. Ook XPeng ontsnapte niet aan deze trend, met een daling van 18,6% in maart en 47,4% in Q1.

Meer artikelen