Chinese EV-producent Zeekr hervat beursgang van $500 miljoen in de VS

WWesley 4 april 2024 18:17

Zeekr, het premium EV-merk van Chinese autofabrikant Geely, heeft naar verluidt zijn plannen hervat om tot $500 miljoen op te halen met een beursgang in New York. Het bedrijf had de noteringsplannen in november opgeschort vanwege een mismatch in waarderingsverwachtingen en volatiele marktomstandigheden.

Hervatting van de beursgang van Zeekr

Na een onderbreking in november vanwege onenigheden over de waardering en volatiele marktomstandigheden, heeft Zeekr zijn beursgang in New York hervat. De premium EV-producent, die eigendom is van de Chinese autofabrikant Geely, is van plan om tot $500 miljoen op te halen. Dit is een cruciale stap voor Zeekr, aangezien het bedrijf zich voorbereidt op uitbreiding en concurrentie op de groeiende markt voor elektrische voertuigen.

Onenigheid over waarderingsverwachtingen

Zeekr stond in november voor flinke uitdagingen die het bedrijf dwongen de beursgang in de ijskast te zetten. Volgens bronnen waren de waarderingsverwachtingen van beleggers en het bedrijf niet met elkaar in overeenstemming. Dergelijke onenigheden kunnen een struikelblok vormen voor bedrijven die kapitaal willen ophalen op de openbare markt. Niettemin heeft Zeekr de plannen hervat en is het bedrijf nu in gesprek met potentiële beleggers.

Voorafgaand aan de IPO is Zeekr begonnen met een non-deal-roadshow om potentiële beleggers te ontmoeten. Dit is een belangrijke strategie voor bedrijven om hun merk en visie onder de aandacht te brengen bij mogelijke investeerders. Hoewel er geen concrete deals worden gesloten tijdens deze roadshows, spelen ze een cruciale rol in het opbouwen van vertrouwen en begrip tussen het bedrijf en potentiële investeerders.

In voorbereiding op de beursgang heeft Zeekr een openbare aanvraag ingediend bij de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission). Dit is een belangrijke stap in het proces, aangezien het bedrijf hiermee formeel zijn intentie aangeeft om de beurs op te gaan. Volgens een verklaring van het bedrijf gaat Zeekr door met het voorbereidende werk voor de beursgang.

Verlaagde doelstellingen voor de beursgang

De verwachte omvang van Zeekr's beursgang is verminderd van meer dan $1 miljard naar maximaal $500 miljoen. Dit weerspiegelt mogelijk de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd, zoals eerder genoemde onenigheden over de waardering. Ondanks de verlaagde doelstellingen blijft de potentiële IPO van groot belang voor het bedrijf.

Ambitieuze productiedoelen van Zeekr

Ondanks de uitdagingen rond de beursgang heeft Zeekr ambitieuze productiedoelen gesteld. Het bedrijf is van plan om in 2024 230.000 auto's te leveren, wat een verdubbeling is van het aantal leveringen in 2023. Deze doelstellingen getuigen van het vertrouwen van Zeekr in zijn capaciteiten en de groeiende vraag naar premium EV's.

Meer artikelen