Chinese EV-gigant BYD breekt door in Europa, ondersteund door Nederlandse autodealer Louwman

WWesley 5 mei 2024 10:31

Chinese automaker BYD, bekend als fabrikant van elektrische auto’s en batterijtechnologie, arriveert in Europa. Ondersteund door de Nederlandse autodealer Louwman, zal BYD concurreren met bekende merken zoals Tesla. Hun zelfontwikkelde 'blade battery'-technologie en uitgebreide modellenportfolio zorgen voor extra concurrentiekracht.

Introductie van nieuwe Chinese EV's in Europa

Er is een duidelijke trend zichtbaar waarin steeds meer Chinese elektrische auto's hun weg naar Europa vinden. Een opvallende naam in deze trend is BYD, of 'Build Your Dreams'. Dit merk werd op 6 juli jongstleden gepresenteerd door het autobedrijf en autodealer Louwman, die twee nieuwe modellen van BYD introduceerden. De impact van deze nieuwe spelers op de Europese automarkt is merkbaar.

BYD is niet zomaar een nieuwe naam op de Europese markt. In China staat het bedrijf bekend als een van de grootste fabrikanten van elektrische en hybride auto's. In 2022 verkocht het bedrijf een indrukwekkend aantal van 1.862.428 nieuwe volledig elektrische en hybride auto's. Dit maakt de komst van BYD naar Europa een belangrijke gebeurtenis in de automarkt.

De huidige line-up van BYD bestaat uit drie verschillende modellen, met een rijbereik variërend van 400 tot 520 kilometer op een volle accu. Het bedrijf is echter niet klaar met uitbreiden. In het vierde kwartaal van dit jaar zullen er nog twee modellen aan het portfolio worden toegevoegd. Hiermee toont BYD zijn ambitie om een sterke positie op de Europese markt in te nemen.

BYD's unieke 'blade battery'

BYD onderscheidt zich van andere automakers door zijn eigen batterijen te ontwikkelen. Dit heeft voordelen in het design van auto’s: bij andere fabrikanten moet het ontwerp van de auto worden aangepast aan de afmetingen van de batterijen van derden, maar BYD heeft vrij spel in hoe het auto en batterij op elkaar kan afstemmen. Dit heeft geleid tot de creatie van de zogenaamde 'blade battery'.

Veiligheidsclaims van BYD's 'blade battery'

De 'blade battery' van BYD is niet alleen uniek in ontwerp, maar ook in veiligheid. Het bedrijf claimt dat hun 'blade battery' de zogeheten spijker-penetratietest uitstekend doorstaat. Bij deze test wordt een metalen pin met grote kracht door een batterij geslagen, vergelijkbaar met wat er kan gebeuren bij een botsing. Volgens BYD vliegt hun batterij bij dergelijke incidenten niet in brand, wat een belangrijk veiligheidsaspect is bij het rijden met elektrische auto's.

Duurzaamheidsvoordelen van BYD's 'blade battery'

De 'blade battery' van BYD heeft nog een belangrijk voordeel: hij is ontwikkeld op basis van lithiumijzer-fosfaat (LFP). Veel andere fabrikanten kiezen voor lithium-ion batterijen, die nikkel of kobalt bevatten. Door te kiezen voor LFP-batterijen, hoeft BYD niet te putten uit mijnen die bekend staan om hun slechte arbeidsomstandigheden en negatieve impact op het milieu. Dit voegt een belangrijk element van duurzaamheid toe aan de voertuigen van het merk.

Impact van Chinese EV's op Europese autofabrikanten

De opkomst van Chinese automerken, zoals BYD, op de Europese markt gaat niet onopgemerkt voorbij. Vooral met de ondersteuning van Louwman, een gevestigde autodealer in Nederland, wordt de positie van BYD versterkt. Dit roept zenuwen op bij Europese autofabrikanten, die de toenemende concurrentie vanuit China moeten trotseren.

Meer artikelen