Chinese EV-gigant BYD boekt enorme winst en zet koers naar de Amerikaanse markt

WWesley 26 maart 2024 21:01

BYD, de grootste producent van elektrische voertuigen (EV's) uit China, heeft een flinke winststijging laten zien in haar jaarverslag van 2023 en stelt daarmee haar uitbreiding naar de westerse markten veilig.

BYD boekt enorme winstgroei

BYD, de Chinese EV-gigant, heeft afgelopen jaar een flinke groei doorgemaakt. Volgens de jaarlijkse verslagen van 2023 zag het bedrijf een stijging in de winst van maar liefst 80,72% ten opzichte van 2022. Deze groei is voornamelijk te danken aan de verkoop van EV's en hybride voertuigen, waarvan de verkoop aanzienlijk is toegenomen. Bovendien heeft BYD succesvol meer dan 7 miljoen nieuwe energievoertuigen (NEV's) geproduceerd, wat een belangrijke mijlpaal is in de auto-industrie.

Het is duidelijk dat BYD op volle toeren draait. De netto winst van het bedrijf steeg van 16,6 miljard yuan naar meer dan 30 miljard yuan. Daarnaast heeft BYD in 2023 meer dan 3 miljoen voertuigen verkocht, in vergelijking met 1,8 miljoen in 2022. Opvallend is dat BYD bijna 1,6 miljoen batterij-EV's verkocht, evenals meer dan 1,4 miljoen hybride voertuigen. Ter vergelijking, Tesla maakt geen hybride voertuigen.

BYD mikt op Amerikaanse markt

BYD heeft ambitieuze plannen voor internationale uitbreiding. Volgens Reuters is het bedrijf van plan om nieuwe EV-fabrieken in Mexico te vestigen om zo de Amerikaanse markt te betreden en hoge tarieven te omzeilen. Mocht dit plan slagen, dan zou de Amerikaanse EV-sector mogelijk op zijn kop kunnen staan door de instroom van goedkope Chinese auto's.

Dominantie van BYD op Chinese markt

Volgens gegevens van de China Association of Auto Manufacturers waren de EV's en hybride voertuigen van BYD goed voor 30% van alle Chinese autoverkopen in de eerste 11 maanden van 2023. Deze cijfers onderstrepen de dominantie van BYD in de Chinese EV-markt. Het is dan ook veilig om te zeggen dat BYD een belangrijke rol speelt in de transitie naar groenere mobiliteit in China.

Warren Buffet, de bekende miljardair en investeerder, is een belangrijke financiële steun voor BYD. Zijn betrokkenheid bij het bedrijf onderstreept de potentie en het vertrouwen in de groei van BYD en de bredere elektrische voertuigmarkt.

Meer artikelen