Chinese elektrische vrachtwagenfabrikant overweegt fabriek van €300 miljoen in Antwerpen

SSjoerd 3 april 2024 17:31

Windrose, een Chinese fabrikant van elektrische vrachtwagens, overweegt Antwerpen als mogelijke locatie voor zijn eerste Europese fabriek. Met plannen voor een batterijfabriek ter plaatse zou de investering kunnen oplopen tot €300 miljoen.

Windrose overweegt Antwerpen voor Europese fabriek

Volgens de Belgische krant De Tijd heeft de Chinese fabrikant van elektrische vrachtwagens, Windrose, zijn oog laten vallen op Antwerpen als mogelijke locatie voor zijn eerste Europese fabriek. Windrose komt oorspronkelijk uit China, waar het zijn eerste productievestiging heeft. Nu, met plannen om zijn wereldwijde voetafdruk te vergroten, verkent het bedrijf mogelijkheden in Europa voor zijn tweede productiefaciliteit. Antwerpen is een sterke kanshebber voor dit project.

Windrose plant batterijfabriek met investering tot €300 miljoen

Volgens oprichter Wen Han van Windrose hebben gesprekken over de vestiging van het Europese hoofdkantoor en een assemblagefabriek al een vergevorderd stadium bereikt. Han onthulde verder dat de investering voor dit project naar verwachting 300 miljoen euro zal bedragen, wat de schaal van de onderneming aangeeft.

Windrose-fabriek kan honderden banen creëren

Als Antwerpen de tender wint, zal de oprichting van de Windrose-fabriek naar verwachting honderden banen opleveren, voornamelijk op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie. Deze mogelijke toestroom van werkgelegenheid is een welkom vooruitzicht, zeker gezien de recente uitdagingen waarmee de autosector wordt geconfronteerd.

Het ontwerp van Windrose's e-truck vertoont parallellen met de Tesla Semi, met een bereik van meer dan 600 kilometer op een volle lading en vergelijkbare prestatie-indicatoren. Opmerkelijk is dat Windrose van plan is om zijn product tegen een lagere prijs aan te bieden dan zijn Amerikaanse tegenhanger, wat mogelijk de markt kan verstoren met zijn concurrerende prijsstrategie.

Meer artikelen