Chinese elektrische voertuigen overspoelen Brazilië voor tariefverhogingen

WWesley 5 april 2024 16:46

Brazilië heeft in het eerste kwartaal van 2024 een enorme toename gezien van de import van Chinese elektrische voertuigen. Dit komt door de aankomende stijging van importtarieven bedoeld om de lokale productie te beschermen.

Forse stijging in auto-importen

Volgens cijfers die donderdag door het Ministerie van Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten zijn vrijgegeven, zijn de importen van personenauto's tussen januari en maart met 46,4% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot $1,5 miljard. Deze aanzienlijke stijging wordt met name gedreven door elektrische voertuigen uit China.

China domineert de import

Uit de gegevens blijkt dat Chinese voertuigen goed zijn voor ongeveer 40% van het totaal. De import hiervan is met 450% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Dit geeft aan hoe sterk de Chinese auto-industrie zijn invloed aan het uitbreiden is in de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen.

Om de ontwikkeling van de binnenlandse auto-industrie te stimuleren, heeft president Luiz Inacio Lula da Silva besloten de importbelastingen op elektrische voertuigen, die sinds 2015 tot nul waren gereduceerd, dit jaar te herstellen. Dit beleid is bedoeld om lokale fabrikanten een concurrentievoordeel te geven en de binnenlandse economie te stimuleren.

Belasting op EV's stijgt tot 35%

De import van 100% elektrische voertuigen (EV's) is sinds januari onderhevig aan een belasting van 10%. Deze belasting zal in juli stijgen tot 18% en uiteindelijk in juli 2026 35% bedragen. Dit is een aanzienlijke verandering en zal ongetwijfeld van invloed zijn op de economie en de EV-markt in Brazilië.

Chinese autofabrikanten BYD en GWM hebben sinds vorig jaar een reeks investeringen aangekondigd voor de lokale productie van elektrische auto's. Deze investeringen zouden kunnen helpen om de impact van de stijgende importtarieven te verzachten en tegelijkertijd bij te dragen aan de groei van de binnenlandse auto-industrie in Brazilië.

Meer artikelen