Chinese concurrentie kan roet in het eten gooien voor Tesla's goedkope EV plannen

SSjoerd 7 april 2024 18:31

Tesla zou volgens recente rapporten hun plannen voor een goedkopere elektrische auto, de Model 2, hebben geschrapt. In plaats daarvan zouden ze volledig willen inzetten op hun robo-taxi service. Dit is mogelijk te wijten aan de toenemende druk van Chinese autofabrikanten die al jaren betaalbaardere EV's aanbieden.

Goedkopere Model 2 van Tesla uitgesteld

Het lijkt erop dat Tesla, het innovatieve elektrische autobedrijf onder leiding van CEO Elon Musk, zijn langverwachte goedkope Model 2 op de lange baan schuift. Betrouwbare nieuwsbronnen zoals Reuters rapporteren dat Musk de plannen voor een betaalbare elektrische auto heeft geannuleerd. In plaats daarvan gaat het bedrijf zich volledig richten op hun robo-taxi service, een dienst die naar verwachting in augustus zal worden gelanceerd. Deze verandering in strategie zou kunnen wijzen op een verschuiving in de prioriteiten van het bedrijf, weg van de productie van betaalbare elektrische voertuigen en meer richting revolutionaire vervoersdiensten.

Belofte van een betaalbare Tesla

In de loop der jaren heeft Elon Musk beloofd een betaalbaar elektrisch voertuig te produceren, naar het schijnt voor een prijs rond de $25.000. Met zo'n betaalbare prijs hoopte Tesla een groter publiek te bereiken en de acceptatie van elektrische voertuigen te stimuleren. Musk ging zelfs zo ver te voorspellen dat Tesla in staat zou zijn om meer dan 20 miljoen van deze voertuigen per jaar te produceren. Dit ambitieuze doel spreekt boekdelen over de visie van Musk en zijn vertrouwen in de capaciteit van Tesla om betaalbare, massaproductie EV's te leveren.

Volgens Musk zou de betaalbare elektrische auto van Tesla worden gebouwd op het toekomstige voertuigplatform van het bedrijf, dat momenteel in ontwikkeling is. Dit platform zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen in termen van technologie en productiecapaciteiten. Tijdens een winstgesprek eerder dit jaar gaf Musk aan dat het bedrijf zich richt op 2025 als startdatum voor de productie. Hij waarschuwde echter dat dit project vertraging kan oplopen vanwege de complexiteit van het productieproces. Dit suggereert dat, hoewel Tesla plannen heeft voor een goedkopere EV, er nog flink wat hordes te nemen zijn voordat het realiteit wordt.

Chinese concurrentie zet Tesla onder druk

Een van de factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan de verandering in Tesla's strategie is de toenemende concurrentie van Chinese autofabrikanten. Deze bedrijven bieden al jaren betaalbaardere elektrische voertuigen aan. Musk heeft zelfs gespeculeerd dat het toestaan van Chinese bedrijven om goedkope EV's in de VS te verkopen, een doodvonnis zou kunnen betekenen voor binnenlandse autofabrikanten zoals Tesla. Dit onderstreept het feit dat de automarkt, en in het bijzonder de markt voor elektrische voertuigen, een sterk concurrerende ruimte is waar bedrijven zich moeten aanpassen aan veranderende marktdynamiek om te overleven.

Meer artikelen